Friday, September 16, 2011

Fredagsmyspys - jag dricker JD without coke

Du kan väl sången "Nu är det fredagsmys", det är från en reklamfilm för OLW:s snacks.  Deras gamla slogan "För att du älskar det goda" var ju lite dum. Vem fan älskar inte det som är gott. Och sedan sägs det ju att när man ätit ostbågar luktar fingrarna som man varit inne och petat i någons anus, och det är väl ändå inte särskilt gott. Däremot det där med "Fredagsmys", det sprider en känsla av värme, av gemenskap, av äcklig kärnfamiljsgemytlighet. Det är ju därför så många vänder sig mot begreppet "Fredagsmys", alltså alla som inte ingår i en kärnfamilj och det är ju många. Men man kan ju isåfall vända på begreppet och ta till sig det man själv tycker är mysigt. En påse chips i soffan på fredagkvällen behöver man ju inte vara flera om. Ostbågemiddag är väl ett hett alternativ för alla, även de ensamma, då får man ju fler bågar själv. Och fredagsmysa kan man säkert också göra med sina kompisar på puben, även om det så klart är mer ballt än mysigt. MYS kräver kanske per definition antingen nyförälskelse eller små barn, det tror jag det. Det är därför det irriterar.

Nu är Fredagsmys tydligen ett vedertaget begrepp. Jag är själv skyldig till att ha lärt min dotter om det. Fredagsmys och Lördagsgodis. Det roliga bara fortsätter. I torsdags tyckte hon att vi skulle köpa lördagsgodis varpå jag påpekade att det går inte för det är inte lördag idag, det är torsdag. Då tyckte hon att vi kunde ha "torsdagsfredagsmys", alltså köpa chips. Guilty as charged.

Det var väl egentligen Kronfågel som började med sin Chicken Tonight-produkt, det här med att man ska ha det lite speciellt på fredagkvällen, när man varvar ner efter jobbveckan, och detta mys kan direkt förknippas med en vara som ett företag vill sälja. "Kyckling på fredag, det är vad jag vill ha" ladidadida. Smart drag! Vad har Taco-kungen Santa Maria hittat på för säljkraftigt på detta tema? Och jag får väl erkänna själv att jag gillar fredagar, och att det är någonting i mig som värms upp av dessa hemska bitar, "Nu är det fredagsmys" såväl som "Kyckling på fredag". Det funkar. Jag gillar också enchiladas. Vill också ha det lite gött. Det är ju den här känslan av att nu slipper man stiga upp i vargtimmen imorgon, nu kan man softa, ta sig en whiskey, hålla helg. Vi som jobbar på kontor.

Och nu jobbar jag ju inte ens för tillfället. Har man däremot heltidsjobb och barn i skolan, då måste det ju vara en alldeles magnifik näst intill magisk känsla när fredagseftermiddagens jobb är avklarat, laptoplocket stängt och man hämtar sina barn på dagis, kör via Ica för att inhandla ingredienserna till det där fredagsmyset. Vanligen Taco Dinner, följt av chirre, cola, typ Idol på tv:n och sedan lite alkohol till föräldrarna efter barnen gått och knytit sig. Sedan kanske man ligger. Det där veckoligget gifta par tar sig, det jag trodde skedde på lördagar per rutin, det kanske till och med händer på fredagar numera, som en naturlig följd av myset. Vad vet jag. Själv dricker jag whiskey.

Det här med att det är gött med fredag, att jobbveckan är slut, det är så klart inget nytt. Men att det fått ett begrepp och att det kallas mys och att det till och med har en egen meny och en agenda (TV&film), det är ett någorlunda nytt och tillika intressant påfund. Sedan kan jag personligen hålla med om rysningskänslan i det ostiga och smått opassande ordet MYS, för fredagar har väl aldrig egentligen varit de allra mysigaste. Fredag för mig har historiskt sett mer inneburit raketfylla och lattjolajbanslåda. Söndagar är väl isåfall mysigare, då vaknar man sent utan alarm och kan släntra runt i pyjamas hela dagen om man vill (såvida man inte är sinnessjuk och använder söndagen till kyrkligheter), det är vad jag skulle beteckna som mysigast.

Men vad vet jag. Jag tycker inte så mycket är mysigt, jag tycker nog mest att mysigt är mesigt.

No comments: