Friday, May 20, 2011

Vi som älskar meningslösa Facebook-grupper

Det finns en uppsjö av grupper på Facebook. Eller pages heter det visst. Facebook pages. Vissa helt legitima för ett gemensamt intresse - kanske en musikgrupp, ett bilmärke, ett tv-program, ett spel, en författare, en butik. Ett ställe för fans helt enkelt, att mötas, att diskutera, att älska.

Men så har vi alla pages som skapats av folk med för mycket fritid: De som inleds med "Vi som..." i gruppnamnet.

Vi som älskar fredagsmys
Vi som gillar att bli kliade på ryggen
Vi som älskar att sova
Vi som tycker att hundvalpar är söta
Vi som tycker det är gott med glass

Men snälla nån. Man vill så gärna höra till ett sammanhang, hitta en gemenskap att man blir dum på kuppen. I princip ALLA människor skulle kunna skriva under på ovanstående, men det är bara oreflekterande glad-skit-människor som gör det. Minns Vänner-avsnittet när Phoebe ska bonda med sin mamma, och de försöker hitta gemensamma nämnare. Att de båda gillar pizza. Och hundvalpar. Det är ju helt amazing vad mycket de har gemensamt! Eller?

Vad motiverar den som går med i en Facebookgrupp som basunerar ut att man gillar att sova och äta glass/pizza? Knappast att man vill vara unik. Snarare att man vill vara precis som alla andra. Och att man vill vara med, tillhöra, ha en gemenskap. För ingen vill vara ensam. Det är det mest skrämmande.

Bara att den här typen av gemenskap är nog den mest tomma man kan tänka sig. Men det fattar inte Svenne Banan som går med i gruppen och lutar sig tillbaka i trygg förvissning om att han har hittat sitt sammanhang. Vi som är en i gänget. Vi som inte är ensamma. Vi som gillar att vara omtyckta. Vi som har många vänner på Facebook som vi egentligen inte känner. Vi som älskar att gå med i meningslösa grupper.

1 comment:

Unknown said...

Så himla bra skrivet! Jag ser att det var i maj du skrev detta, jag har gjort ett inlägg i min blogg i går om att gilla meningslösa grupper. Om man kan ägna sig åt det så borde man kunna bemöda sig att trycka på gillaknappen för något viktigt med: https://www.facebook.com/fosterrorelser

Tack för ett bra inlägg!