Tuesday, August 23, 2011

LCHF-bakning

Idag har jag bakat ostfrallor med följande innehåll:

1 ägg
50 g smält smör
½ dl vatten
1 dl Fibrex, krossade linfrön och solrosfrön (75% Fibrex)
1 msk Fiberhusk
½ tsk bakpulver
1½ dl riven ost (Gouda)

 Så här gör man:

Blanda alla ingredienserna. Låt stå och svälla i ca 15 min. Forma frallor (5 st blev det av denna sörja), lägg på en plåt och toppa med solrosfrön och lite ost. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter tills frallorna fått en gyllene färg. Ät varma. Kanske med ost och smör om du vill.

Så här ser de ut i färdigt tillstånd:

Är de nåt goda?

Tja, som Bamse sa till Lille Skutt en gång när han hade bakat nåt skit: Om man blundar och tänker på nåt annat så.

Eller nu överdrev jag. Faktum är att jag precis satt i mig tre stycken, så de kan ju inte ha varit så farliga. Utan smör på, för de var rejält flottiga som det var.

Men jämför man med riktiga mjölbaserade frallor, var ju dessa ganska bleka. De har någon konstig bismak - kanske är det linfröna, men jag tror det är det där de kallar Fibrex som gör det. Vad fan är det för produkt? Det ser ut som marsvinsfoder, det gör det. Nåt man ger till gnagare. Detta ska man alltså baka av. Det kan ju aldrig bli bra. Det fattar man.

Lite tycker jag att vill man vara ett LCHF-freak, såsom min man vill ännu mer än vad jag vill, så kan man lika gärna skippa bakandet helt och hållet för det blir ändå inte särskilt gott. I komparation med riktiga grejer alltså. Då kan man lika gärna lyfta hatten, och hålla sig till bacon, ost och ägg eller vad fan det nu är man ska äta för att vara smalsnygg.

Men visst, känner man att man måste baka, men vägrar bli glutensvullen i buken, då kan man med fördel baka dessa ostfrallor. De går ner. 

Kanske är de lättspydda, det är alltid ett bra betyg på mat, det brukade min Morfar säga. Men jag har inte provspytt, så jag vet inte.

11 comments:

Alexandra Olssonowich said...

Du. Skulle inte du ringa mig någon gång?!

Ulla said...

Jo för fan, men det är svårt när du går och lägger dig innan mina spädgrisar!

Anonymous said...

Snälla gudbarn, ät vanlig mat enligt den gamla hederliga tallriksmodellen. Mat ska vara gott och trevligt och inte en en vetenskap. Vi gtamla ser ju helt ok ut eller....?

Lisa said...

Mmm, Bamses kloka ord, de har bränt in bra där bakom pannbenet. Man minns ju alldeles för många för att det ska verka normalt. (Även om jag just nu bara kan minnas det där när han står och pekar.)

Anonymous said...

Jag har bakat lite olika varianter av de har - mest for att jag gillar att baka. Med rivna courgettes, philadelphia och parmesan sa blir de ratt fina faktiskt. Vi kan byta recept pa lordag, ocksa kan du forklara for mig varfor det inte funkar. Kanske for att jag ater choklad och socker varje dag.
Puss, Sven xxx

Ulla said...

@gudmor - självklart är ni jättesnygga, så ni kan fortsätta mumsa vad ni vill så länge ni mår bra. Men det finns ju många feta tanter här i världen, och de skulle nog må bra av att dra ner på kolhydraterna. Kanske inte baka konstiga bullar, det är väl att hårddra. Men har man någonsin tillåtit sig att bli ett fetto, som jag ju var, det sa till och med Hjördis och då är det sant, då funkar denna kolhydratslåga livsstil fint. Men nu är jag snart smalsnyggast i kommunen, så nu ska jag snart fira med mammas riktiga mumsbullar, lovar!

Ulla said...

@Lisa - åh, Bamse säger så mycket bra som man kan leva efter, Hadja sa han väl när han simmade från hajarna, tex? Några fler exempel på rak arm:

Ingen blir snäll av stryk
Jag tror inte, jag vet
Frukt är också godis
Bättre vara snäll än stark
Den natten kramades Bamse och Brummelisa extra länge

Älskar't!

Ulla said...

@Svenny - dina är säkert godare än mina. Fast Ludde käkade några och sa mums, do it again. På lördag, då blir det minsann andra bullar, då är det du och jag!

Nina said...

Låter godare än didära jag brukar köra med pofiber, dom får jag knappt ner längre... jag provar, vill också gärna veta hur man gör dom med courgettes!

Anonymous said...

Det ar bara till att blanda ihop lite. Riven courgette, en sked yoghurt eller philadelphia, blandade fron, ett agg, riven parmesan, och sen vill jag minnas att jag hade i mandelmjol for att tjocka till det. Det kor jag i allt - det finns ju inget fiberhusk har, vad nu det ar for nat!? Bakas i muffinsformar. Good luck! /Jenny x

Anonymous said...

Man kan röra på sig också, så slipper man tänka på matintag konstant.