Tuesday, August 02, 2011

Det är farligt att leva

Slåss med troll, befria prinsessor, döda varulvar, det är att leva. Sa August Strindberg.

Bara om du lever riskerar du att dö. Och om man ska tro allt man läser och ser, så är nästan allting farligt. Lilla snigel, akta dig!

Basala grejer som att äta, sova, skita kan vara förenade med livsfara. Du kan sätta i halsen. Råka äta något giftigt. Äta för mycket, äta för lite. Du kan drabbas av sömnapné, så du plötsligt slutar andas under sömnen. Akta dig! Terror på Elm Street, man dör i sömnen, riden av en ond mara. Och don't get me started on the bajs. Det kan vara för löst, får hårt, för grynigt, fel färg, fel lukt och sitt för guds skull inte för länge, det kan vara farligt, du får hemorojder, varför inte cancer. Förenat med livsfara.

Alla fordon är jätterisky. Så även apostlahästarna. Man kan halka! Flygplan, bil, buss, helikopter, fritt fall, atmosfear, loopen - don't even think about it. Bäst är nog att ligga hemma i bingen med en störtkruka på huvudet. Fast vid närmare eftertanke är det nog också farligt - kroppen mår ju bäst av att röra på sig. Lagom. Inte i överkant. Idrott är ju också fullt av risker och skador. Inget är så bra som att idrotta heter det, vi måste satsa på ungdomsidrotten basuneras det. Men förmodligen kostar idrottsskador mer än t.ex. knarkskador. Då måste det ju vara minst lika farligt? Hjälp!

Sedan har vi alla larmrapporter. I oändligheten. Akta dig för mobiltelefoner och trådlösa för den delen. Hjärntumörerna lurar runt hörnet. Tatueringar är visst farliga! Det säger de på Nyhetsmorgon just nu, man kan visst inte magnetröntga riktigt på den tatuerade, aj vad farligt. Och bara ett ägg om dagen! Annars blir du åderförkalkad. Ibland är kött farligt, ibland gryn, det beror på var man läser. Lika bra att ta det säkra före det osäkra. Undvik! Båda är farligt. Bränd mat - cancer. Rå mat - tarmproblem. Det finns inga enkla lösningar, den gyllene medelvägen är inte alltid så guldkantad.

Allrajättefarligast är så klart livets godbitar: Att röga, kröga och föröga (som vi säger i Skåne). Vad du än må röka är det farligt, till och med vattenpipan, den med äpplesmak som är så poppis på alternativa uteserveringar, är living on the edge. Man kan inte röka morötter. Sprit är faran själv och borde väl förbjudas. Ett gift, som gör män till våldsbenägna svin och kvinnor till villiga, billiga offer. Och så lite skrumplever på det. Hälsovinster med att dricka ett glas rött om dagen? Därom tvistar de lärde, det kan lika gärna vara livsfarligt. Att ligga, det är förenat med en omåttlig death wish. AIDS my dear. Och gonorré är på frammarsch, stäng ditt kyskhetsbälte för bövelen. Dessutom har man kommit fram till att det sk humana papilomaviruset, som ju leder till livmoderhals- och äggstockscancer, är något nästan alla blir bärare av när de ligger oskyddat. Vad tror du Jade Goody dog av? Av att knulla så klart. HPV kan också sätta sig i mun och svalg, så tro inte du kommer undan med en avsugning.

Så vad gör man? Skiter i allt och lever ständigt på gränsen? Hoppas gud ska fixa allt åt en i slutändan iallafall (åh denna religion - farligast av allt, farligt på ricko)? Eller skaffar sig ett vattentätt försäkringsskydd för alla eventualiteter, investerar i ett husapotek som kan bota varenda krämpa man kan tänkas drabbas av? Ska man ständigt känna efter? Det spänner lite i min armbåge, nu har jag nog fan drabbats av armbågscancer, kan det vara det farliga musklickandets fel? Springer som en skottspole mellan olika doktorer och specialister utifall att?

Eller så lutar man sig tillbaka, tar det lite coolt, hittar en balans, ser det mesta som bluff och båg, väger lite risk mot lite kul, hittar ett sätt att faktiskt leva. För det är tamigibrasan ett sant nöje, om man gör det på riktigt. Ger sig själv lite frihet under ansvar. Jag lever som jag lär. Och den som lever får se.

Ta inte livet alltför allvarligt, du kommer iallafall aldrig ifrån det levande.

1 comment:

Anja said...

Detta drabbar visserligen även fattiga - vi ska alla en gång dö... Livet är ett ständigt oroande. Man måste bli vän med döden, som Astrid Lindgren sa. Döden döden döden! Så allvarsamt du skriver ändå, jag gillar bättre fylleribloggning eller om söta dockorna. Allra bäst om dockorna! Snart får vi ses igen IRL! GOTT FÖR OSS!