Tuesday, May 12, 2009

Några ytterst intressanta iakttagelser i Brasilien

Några saker jag hittills noterat och funnit intressant under min vistelse.

Husnumren
Jag noterar att gatornas nummer ofta är osedvanligt höga. Själv bor jag till exempel just nu på nummer 1319. När jag idag passerade ett hus på nummer 3560 tyckte jag att måttet var rågat - så jävla många hus kan det väl inte finnas på en gata? Nej, lyder förklaringen, husen står inte i nummerordning utan får numret efter hur många meter upp på gatan det ligger. Är första huset fem meter in så är det helt sonika nummer 5. Med ett brett hus har du långa nummergap till dina grannar, det är flott. Och gatorna ÄR långa.

Körförbud en dag i veckan
Det är för många bilar i Sao Paulo. Om alla skulle få köra varje dag så mycket dom vill skulle det bli kaos. För att stävja denna problematik har man inte anammat varken Londons Congestion Charge eller Stockholms trängselskatt, nejdå - istället har man förbjudit alla bilförare att köra en viss dag under rusningstrafiken. Alla som har registreringsplåt som slutar på 0-1 har körförbud på Måndagar, 2-3 på Tisdagar, 4-5 på Onsdagar osv. En dag i veckan kan man alltså inte köra till jobbet, om man nu skulle ha lust med det, nej det blir till att söka skjuss av en som inte har samma typ av bilplåt.

Vattenbeståndet
I alla kranar utom duschen finns bara kallvatten. Man diskar alltså i kallvatten, och man utför sin ansiktstvätt i kallvatten. Min man Korven diskar även i kallvatten hemma i England, för det är han van vid, han tycker inte det behövs varmt vatten på flottet. Och man dricker inte ur kranen. Duschen har inget värmereglage, utan värmen justeras utefter hur hårt sprut du har på duschen - ju hårdare sprut desto kallare vatten. Man kan alltså inte duscha varmt och hårt, men heller inte svalka sig under en stril.

Prisläget
Allt är förvånandsvärt dyrt - jag som trodde jag kommit till ett u-land. Allt som är importerat är svindyrt, dvs allt tekniskt, DuuuVD, CD, alla internationella toalettartiklar är apdyra, vin och öl som inte är inhemsk kostar blusen.

No comments: