Monday, February 23, 2009

Nug Pot

Live på TV-apparaten just nu: Top Gun anno 1986. Det var ju min favoritfilm, den och Dirty Dancing, på den tiden då jag var i de tidiga mest patetiska tonåren. 

Det fantastiska soundtracket med hits som Danger Zone, Playing with the boys och smäktande Take my breath away. Den klassiska blå scenen, som vi kallade den. Tom Cruise och Kelly McGillis - dom älskar därinne. Fräcka flygscener och hård klassrumsmiljö, där Cruise är den snygga tuffast-i-klassen-eleven som får ligga med lärarinnan. Och så dör Goose, vilket så klart är för jävligt och alla vi flickor grät när detta hände och när Tompa stod vid vasken i sina vita y-frontskallingar och droppade tårar i handfatet. Styrkan när han i slutet flyger till minne av Goose, sin bästa vän. Bögerotiken de fortfarande snackar om fanns mellan Maverick och Iceman (Val Kilmer), fanns den eller är den påhittad/efterkonstruerad?

En klassisk scen:

De är på puben. Maverick, Goose och deras flickvänner Meg Ryan och Kelly McG. Goose spänner av lite vid ett piano, som man gör, Maverick trallar med: Great balls of fire!

Och Meg ropar från soffan:
Goose, you big stud! Take me to bed or lose me forever!

Det verkar vara någon slags jargong dom har sinsemellan, kanske ett internt skämt. Varför skulle hon annars säga något så dråpligt, något så töntigt? Sa man så på 80-talet när man vill ligga med sin man? Knappast va.

Därför är det extra sjukt när Kelly i nästa scen mumlar mellan hångelkyssar till Tompa, när dom sitter på bönpallen till hans fräsiga motorhoj alldeles vid vattnet i en ostig solnedgång:
Maverick, you big stud! Take me to bed or lose me forever!

Som om hon hade tyckt att Meg Ryans replik till sin kille minsann var fräck fräckare fräckast och tålde att upprepas. Ja tjena, vad supertöntigt, men det tänkte ju inte jag på när jag var 14.

Nu gjorde jag det dock och kände att kvalitetsrullen Top Gun kanske inte var så stabil som mitt minne velat påskina. 

No comments: