Wednesday, February 04, 2009

Juha och Marita

1988 var jag 12 bast och oerhört intresserad av brottsmål och mord. Mina hjältar var Harry Friberg och Roland Hassell. Och i verklighetens Sverige jagades Juha Valjakkala och Marita Routalammi genom sommarsverige efter ett trippelmord i Åmsele. Jag följde jakten med spänning och entusiasm. Det var lite som Bonny & Clyde på film, och jag minns att jag hejade på Juha och Marita, att jag tyckte dom var såväl tuffa som snygga. Att de mördat en familj medelst avsågat hagelgevär och strypgrepp kändes mest abstrakt. Till slut fångades de av polis i danska Odense, vilket var lite av en besvikelse för oss som följde den spännande jakten i pressen.

I dagarna har Juha släppts fri från det finska fängelset (trots att han dömts till "livstid" som ju aldrig innebär ett helt liv). Han är nu 43 bast, fet, ful och misslyckad som människa. Grattis.

Och vad hände med Marita? Självklart blev hon kristen, hur annars tar man sig igenom en så fasansfull upplelvelse och rättfärdigar att man varit med och utfört ett trippelmord. Jag citerar:

Jag tror på Gud och han och Jesus har hjälpt mig att orka mig igenom de här åren.

Och det var i sig hennes straff. Fy fan vad sjuk mänskligheten är. Och Jesus är hennes straff.

5 comments:

J said...

sjöng ni också den där omgjorda folkvisan? (maria går på vägen, Björn afzelius) som gjordes av någon från punkgamlingarna Tatuerade Snutkukar, Marita går på vägen.minns den inte riktigt men den gick het när vi cyklade omkring i villaområdet hemöver i barndomen.

Marita går på vägen som leder in till byn,
hon sjunger och hon skrattar åt lärkorna i skyn
... fan jag minns den inte nu, den var helt bisarr och var en glad visa om hela den där händelsen, som vi 10åringar glatt sjöng på dagarna i ända....

Svenny said...

Har du lyssnat pa Pr-dokumentaren? Den ar bra den. Den finns dar nastans, pa radion.

Svenny said...

P3 menade jag.

Ulla said...

Nej den visan sjöng inte jag, jag bara följde den rafflande historietten i Expressen. Heja heja! Dokumentär låter intressant, det kollar jag upp!
Nu har jag googlat framäet, och nu ska jag lyssna i örat. Taximocka.

Svenny said...

Enjoy! Det var hemsk lyssning tyckte jag! Kolla igenom hela arkivet forresten, manga intressanta dokus.