Thursday, April 30, 2009

Universidade de São Paulo

När vi idag besökte Ludde Korvs universitet blev han så exalterad att han slutade lyssna. I gamla slitna korridorer traskade vi runt med en glasspinne i näven  och Lilla i BabyBjörnen. Kollade in lärarrummen, läste på namnskyltarna: "oh, Ana Maria, henne hade jag", "Luiz Felippe vilken gammal stofil, han hade ena foten i graven redan på min tid". Och eftersom det var 14 år sedan Ludde tog sin examen, var det kanske anmärkningsvärt att samma människor fortfarande lärde ut på institutionen, men mer intressant att skolan under denna tid inte fått sitt renoveringsbehov tillgodosett. I övrigt hade de endel snygga palmer, och en geologisk utställning med gamla stenar och fosiller som vi med "stort" intresse besökte.

Universitetsområdet med cirka 60,000 studenter är för övrigt en egen stad i storstaden São Paulo, de har egen borgmästare och egen poliskår. Det kostar inget att studera, men intagningsproven är hårda. Om man kan bevisa att man är riktigt jävla fattig kan man få gratis boende på området för att kunna studera, det tyckte jag var snällt. Då finns det kanske en chans för favela-människorna iallafall.

Fast det skulle nog vara svårt för dom att komma in eftersom att de förmodligen aldrig sett en bok och för att de utbildat sig på gatan istället för i skolan. Men principen är vacker, visst är den.

Problemet med folk som växer upp i favelas ter sig för mig vara ungefär samma för de som växer upp i burkor. Man ser lidandet och vill hjälpa dem ur detta tragiska leverne. Men en som inte vill bli hjälpt går ju inte att hjälpa, vill du hjälpa hjälp dig själv. En alkis eller knarkis som inte vill ta sig ur sitt missbruk kommer aldrig att lägga av oberoende av vilket stöd han får. Samma med bantning och rökning - det är lätt att sluta proppa i sig karameller, kakor och cigg - men ingen annan kan sluta åt dig.

Man kan bygga nya hus och säga att här ska ni bo, men favelan är ju hemma och inte fan vill man bo någon annanstans som någon annan bestämt. Man kan starta hjälpprojekt, man kan försöka utbilda den i burka - men om de själva tycker att det är minsann deras val och mänskliga rätt att sitta ute i favelan i sin burka, då kan man inte göra mycket för att hindra dem.

Det finns nog ett fåtal som tar sig ur favelan eller för den delen idiotreligionen islam, men de är få - och tyvärr tror jag de flesta är för dumma och outbildade för att förstå, för trötta för att orka och för cyniska för att tro att samhället utanför där du och jag bor är något att ha det heller.

Men skulle det någonstans finnas en fattig sate med huvudet på skaft har han alltså chansen till gratis universitetsutbildning, det finns säkert någon enstaka solskenshistoria som berättar mer om detta.

2 comments:

Anonymous said...

Usp web site:

http://www.usp.br/internacional/home.php?&idioma=en

bantningspiller said...

nice blog