Thursday, April 02, 2009

i Touch med verkligheten

Min mamma envisades för några år sedan att Hjördis skulle minsann ha en mobiltelefon i julklapp. För våra tyska läsare kan jag berätta att Hjördis är min Mormors äldre syster, hon är 87 år gammal och i ganska god form. Men inte fan fick hon grepp om den där lilla mojängen. Löjligt små knappar som man inte kunde se vad de stod på. Vadå texta? Och hur fan svarar man i den, hur lyfter man luren? Det bara ringer och ringer. Och gärna i fickan, för vad fan är knapplås. Och som i alla telefoner måste man PRATA JÄVLIGT HÖGT SÅ ATT ÄVEN DE INOM EN RADIE AV 200 METER SOM INTE HÅLLER TELEFONEN MOT SITT ÖRA KAN HÖRA. 

Nu ligger sagda mobilaja och skräpar någonstans. Den funkar ju inte (Läs: Hon fattade inte hur och varför batteriet skulle laddas).

Ungefär samma historiett upprepar sig igår här i London igår i samband med G20-mötet. Barack ska träffa Drottningen och har med sig en iPod till henne i present. På den lilla mackapären har han laddat in fotografier från hennes resa till USA anno 2007. Sedär ja. Har han inte laddat in någon muzak till kärringen? Är inte det huvudsyftet med en iPod? Jo, det har har han visst också gjort - ett 40-tal Broadway-hits till tanten. Lättspytt.

Tror du hon kommer använda den? Kan du tänka dig denna 80-plussare i laxrosa damkostym och pensionärsfrisyr trycka in ett par vita lurar i sina halvdöva öron och digga loss till ett par heta vax från Broadway? Diamonds are a girl's best friend, There's no business like show business, Cabaret, ra-ta-da-ta-da.

Tror du hon fattar hur man ens bläddrar i musikbiblioteket, att man duttar med fingret direkt på skärmen, tror du hon kan skapa en spellista, tror du hon laddar ner spel, kör lite Tetris, flygplanshangarspelet, bowlar en sväng.

Nej den där jävla lilla mackapären, den lilla dyrgripen som alla vill ha me inclusive, kommer att ligga och skräpa i nåt hörn i Buckingham Palace. Inte fan kommer tanten att bemästra den, hon fattar ju inte vad det är ens, hon är Englands motsvarighet till Moster Hjördis. Ge henne en korsordstidning och ett korsordslexikon, så är hon nöjd. Spela henne en glad bit på grammofonen, ge henne Ring så spelar vi med Hasse Tellemar på Radion. 

Man ska inte lära gamla hundar att sitta.

No comments: