Friday, April 17, 2009

Flyga flygplan med övervikt

Ryan Air rear som vanligt ut sina flygplansstolar. 1 pence kostar det att flyga till Sverige, skynda att fynda! 

Tror du ja, men med alla automatiska skatter och avgifter landar 1p-resan på ca 50 pund. Sedan adderas en tia i avgift om du betalar med kort, och det gör du ju, för det är enda möjligheten. Ska du sedan checka in en väska betalar du 30 pund extra. Ja du hörde rätt: 30 pund rakt in i glädjehålet. Glömmer du att checka in online kostar det 20 pund extra på flygplatsen, även om du inte har något bagage. Sedan var det ju även snack om att man skulle tvingas betala en skojare för att nyttja flygplanstoaletten under resan, men det kan (bör) ha varit ett aprilskämt. En fabriksgjord minibaguette med burkskinka och svettig ost går på hutlösa 5 pund. Ska du ha varmvatten smaksatt med kaffekask kan du få det för ungefär hälften.

Ja, du var väl inte så dum att du trodde det var gratis att flyga? Nej, det kostar att vara på top of the world. De måste naturligtvis täcka kostnaderna för att flyga ett plåtskrälle över havet.

Varje väska du checkar in får väga högst 15 kg. Varje kilo däröver debiteras med 15 pund per kilogram. Detta oavsett hur många kilo passageraren väger. Och detta är något jag alltid har vänt mig mot. Varför får tjocka människor i 100kilosklassen plocka med sig lika tung väska som han som väger 50? Och nej, det är inte synd om tjockisar.

Men nu har iallafall United Airlines i de överviktigaste fetknopparnas högborg USA fattat att man kan tjäna sig en extra hacka på fetton. Är man så tjock att inte bältet går om en och bilringar och fetma väller över sätet till nästa - ja, då får man minsann betala för två!

Se där ja, det straffar sig att trycka i sig bullar, kakor och mcDonalds. Och nästa steg kan alltså bli att tjocksmockar inte får ta med sig lika mycket bagage som tunnisarna. Eller inget bagage alls om man är riktigt kraftigt byggd! Varje passagerare får hoppa upp på skamvågen i incheckningsdisken, svart på vitt får man veta om man är så fet att det kostar kulor. Och jag spår att det kommer vara självaste Ryan Air, mästare på smygavgifter, kommer att vara de som inför fettoskatten å det snaraste, så fort dom bara kommit på det. 

Du läste det här först, glöm aldrig det.


3 comments:

Anonymous said...

Men det är väl okej om tjockisarna betalar både för att de är tjocka och för sina väskor. Man skulle kunna ha en avgift per kilo massa(dvs. kropp plus bagage). Folk skulle öka vikten tills de inte längre tyckte att extra vikt på kropp och väskor var värt avgiften. Ryan Air kan säkert finna denna optimala avgift ganska snart med lite experimenterande. Se där, en ekonomisk analys smakar alltid mums, även om man blir lite tjock
/c

Svenny said...

Undrar om de kollar ens BMI eller bara vikten? Annars verkar jag ju va den enda som LOOOVE ryanair. Taxi i 20 minuter till stansted, online checkin, ga direkt till sverige utan att passera ga, smidigt som fan. Fran sang till sverige pa 2.5 timmar. Snyggt!

Anonymous said...

Sicken liten subba du va då.