Sunday, May 16, 2010

2010-05-16 11.07 AM

Så här ser det ut när man tittar på tv. Fast på datorn, men det är väl sak samma, samma sak. Ser det farligt ut?

Alla vill ju jämt banna om att tv-tittning det är farliga grejer. Man måste våga sätta gränser, limitera intaget av tv-trams, ty det är ju så passiverande och förmodligen farligt för både ögon och själ.

Själv förstår jag inte riktigt skillnaden mellan att interagera med media via en bok eller en film, varför intaget i skärmläge är så jävla skadligt. Jag läser Pippi eller vi tittar på Pippi. Varför skulle det vara bättre att jag läser, jag har ju varken utbildning eller talang för't, som man ju får anta att de i filmen har?

Och så säger Madonna att Pingu det är skadliga grejer, det sa hon redan 1999 när hon var med på Sen kväll med Luuk, du kan googla det om du inte tror mig. Fast hon berättade även att hon tittar på en jävla massa VHS (det var innan det hette DVD), skulle det vara bättre mao? Och är det bara barn som blir skadade av tv:n, det blir väl isåfall vuxna med och dessutom beror det ju helt och hållet på vad man tittar på, Pingu eller våldsporr, man väljer ju vad man vill och blir funtad därefter.

Jag tror att det är den där stenåldersmänniskan i oss som anser att allt nytt är farligt som talar. Stenåldersmänniskan anno 1962 ungefär, alltså. Den som tror man blir tokig av att titta på tv och som är övertygad om att man får hjärnskador av att tala i telefon. Som säger att frisk luft är viktigast i världen och att läsa böcker är bra för intellektet, däremot inte att pula med datorn eller titta på teve. Trams säger jag. Det känns som att normen för barnuppfostran är vädigt bakåtsträvande, allt ska gå till som det gjorde förr, helst ska vi leka med pinnar och kottar och äta bark istället för snask.

Nu tittar vi på Pingu på teven tex, och leker med plaststjärnor samtidigt. Och bloggar. Och ingen mår dåligt. Hej, vilka moderna människor.

4 comments:

J said...

en gang i tiden innan jag doktorerade i barkunskap skrev jag en uppsats om barnuppfostran och TV-tittande. Det som dom glommer i sitt forumstiga prakto paprackande med pro eller againts TV ar att upp till 4 ars alder utvecklas fortfarande hjarntradarna - kablarna mellan de bada hjarnhalvorna. de som gor att vi kan tanka med bada samtidigt, far bra motorik och kan saga till kroppen vad den ska gora snabbt och snyggt. efter det ar det stopp och slut. entingen har man manga tradar emellan och ar snabb och smart eller sa han man bara en och ar trog. tradarna stimuleras och utvecklas genom att trana hjarnan och kroppen att samarbeta, aka klattra i trad lyssna titta peka, allt som ar interaktivt.
TVtittande daremot ar en passiv aktivitet och stimulerar inte hjarnan pa samma satt.
Jag tror det ar darfor man sager att barn inte skall sondmatas med TV. Men jag antar att for att det skall vara sapass skadligt att det paverkar smartheten sa skall man vara sapass white trash att man stoppar ungen framfor TVn och later den sitta dar resten av dagen. De flesta undersokningar gors ju i amerikatten, dar andelen fettisar och nollbegavade white trash manniskor ar som storst.
Jag tror inte lilla L ar i nagon som helst riskzon for lack of hjarntradar med sina smarta snygga foraldrar. Men haller fast vid att TV ar skrap och praktopropaganda likasa.

kyssen ravfan.

J said...

jag vet att du bara vill vara arg och saga trams och tycker att jag ar tontig som kommer har med en massa faktaskit. men hjarntradarna-teorin star mig varmt om hjartat.

ps. jag skickar lite kottar med posten.

Ulla said...

Haha, där fick jag mig ett par sanningens ord! Men visst fan kan man interagera med tv:n också? Och allt i moderation, så klart - att bara sitta uppe i ett träd och ljuga och dricka sockerdricka kan ju inte heller vara lämpligt 6 timmar om dagen. Eller att bara titta på teve. men om man snackar om det samtidigt och till på köpet leker med plaststjärnorna samtidigt, då är det väl ok? Jag har ju inte placerat mitt barn framför en dumburk som barnvakt, vi tittar ju tillsammans på sånt jag väljer, bra grejer. Och snart blir det väl Fem Myror på det. Kan ju inte vara dåligt? Interaktiv tv, det måste väl vara bra för hjärntrådarna?
Men visst, skicka du kottarna, så skickar jag en Pingu-DVD till din!
Puss o kyss

J said...

tycker det later som du har ett bra upplagg for dom gamla hjarntradarna dar. och leksaksutbytet. kyssenmjao.