Thursday, March 15, 2012

Fräcka moster, not

Alltså snälla nån, ibland kunde jag väl bara dra något gammalt över mig. Jag beter mig som en riktigt pinsam vuxen bland tonåringar. En sån där som kommer in på skoldiskot i alldeles för kort kjol och vill ha lite rajtantajtan, tror att ungdomarna födda på 90-talet tycker tanten är fräck och lite snygg. För sin ålder! En i gänget, liksom. Men dansar fulast på hela diskot, knycker på kroppen som vore hon tuktad i Tina Turners skola.De unga vrider sig av pinsamhet, fnissar tillsammans i nåt hörn, åt den patetiske. Som tror. Som vill verka. Herregud.

Det här är bara en bild jag tänker mig, det har inte hänt. Men det är principen jag vill åt, hur patetiskt det är med kärringar i 35-årsåldern som tror att de fortfarande har det där balla-balla-checka-checka i ungdomslandslaget.

Det har jag inte, det VET jag ju.

Men jag känner en 16-åring som går i ettan på gymnasiet. Och jag minns ju hur det var, det gör jag, för jag är varken senildement eller glömsk i största allmänhet. Däremot är jag så FRUKTANSVÄRT nyfiken. På hur det är nu, 20 år senare, på Spyken, där jag gick. Men jag får ju inget särskilt veta, hur det är, vad de gör, killar, smink och disko, eller vadå?

Så istället för att fråga uppehåller jag mig vid "tuffa" ämnen såsom porr, knark och supande. För att locka fram någon liten anekdot. Jag är den där balla ungdomsmostern, som man kan vara kompis med, anförtro sig åt. Eller va. Kan jag inbilla mig.

Självklart är det tvärtom, jag slår ju knut på mig själv i min iver att verka fräck och fräsig. Jag kan ju inte ens tugget längre, jag är ju helt enkelt lastgammal och om inte patetisk, så åtminstone allt bra fånig.

Själv gjorde jag ju så många sjukt spännande saker. Tyckte jag. Första fyllan. Rödvin, whiskey och universitetssjukhusets akutmottagning. Hittade en snygg kille i parallellklassen, var så kär så kär, och så fånig så fånig. Vi var ihop en månad innan han "insåg vilken tönt jag var" (ordagrannt enligt min dagbok som jag nyligen återfann). Åkte till Danmark, med båten, Pilen, och satt på en bänk och hävde 1993-öl (9,3%-ig, höhö) tills sista båten gick hem klockan 21. Lekte "10 pojknamn" till förbannelse. Satt i Lottas källare och smygsöp hennes föräldrars sprit. Dom märkte ingenting uppe i tv-soffan, åh vad smarta vi var! Fyllde på flaskorna med vatten. Hängde med andra som smygrökte rebelliskt på skoltoaletten (själv var jag vid det här laget fortfarande antirökpropagerare av rang). Snattade porrtidningar (nej förresten, det var inte jag, jag "råkade" bara vara med).

Allt detta i ettan på gymnasiet. Jag minns inte direkt lektionerna, bara att Rut Ehrlow sa till en som satte upp sina fötter på en stol "där ska någon sitta med sin ljusa sommarkjol". Det var utanför lektionerna allt hände, det var där man växte upp, kläppte första kyssen, tog sig en bläcka, betedde sig som den förvuxna fjortis man var.

Och det är det där jag vill höra om, hur de gör nu för tiden, det är den kakan jag vill smaka. Men det får jag så klart inte, för det är ju jättetöntigt med en gammal moster som tror sig vara ungdomlig och fräck, att man skulle anförtro något till en sån. 

Åh, vilken tråkig insikt. Det får mig att känna mig gammal, ungefär lika gammal som jag är.

No comments: