Friday, March 09, 2012

Att ta med sig jobbet hem, eller tvärtom


Antingen tar man med sig jobbet hem, det är det många som gör. Ständigt tillgängliga per telefon, alltid jagade av push notification e-mails i telefjanten. Vissa saker tål inte vänta på sig, nämligen.

Eller så tar man med sig hemmet till jobbet. Fyller skrivbordet med foton på sina barn i putslustiga situationer. Sittande på pottan, höhö. Halvnakna i nån slags semestermiljö. Poolkant. Färgglada plastvapen i händerna. Pang-pang. Snackar inte om annat. Spottar ur sig  anekdoter på löpande band för var och en som råkar sitta i närheten om hur tokigt det blev när lille Bengan sa nåt vid matbordet, minns inte vad, det var så evinnerligt ointressant. Går tidigt varje dag för att hämta på dagis. Eller VAB:ar. Halva veckan kan man VAB:a, why not liksom, baaarnen är ju viktigast. Och ibland, om dagis är stängt eller i karensdagarna efter sjukdom när man inte får vistas på dagis med de andra barnen, ja då kan man ta med sig de små, i kött och blod, till arbetsplatsen. Alla kollegor tycker det är så himla roligt att träffa ens avkomma ju! De sitter så lugnt och snällt och ritar bredvid mamma, de små liven, heeela dagen, medan hon ”jobbar”. De dagar det inte funkar, om det blir för jobbigt för den lille att åka långt långt i brumbrum-bilen, vojne vojne, ja då kan man jobba hemifrån. Vi måste tänka på barnen!

Själv är jag tuktad i en annan skola och undrar i mitt stilla sinne vad som hände med arbetsmoralen. Och hur jävla dåligt det här är för den framstjärta jämställdheten när kvinnor, bara kvinnor, väljer att bete sig som ovan.

No comments: