Monday, July 25, 2011

Och bloggtystnanden lägger sig över Sverige...

Vardagsbloggarna har hållit sig på mattan, denna helg. Så även jag. De som öppnat truten har sagt något i stil med att "det känns fel att blogga om mitt banala, futtiga liv när fruktansvärda saker händer våra grannar". Och så är det ju. Vissa har gett sig på att amatöranalysera skedet i Norge. Till ingen nytta.

Först var det en islamist (så klart), sedan en ensam vettvelling, en högerextremist. Nu vill man förklara varför, men detta utan att ta del av ABB:s manifest om 1500 sidor, som han ju skrivit som sin förklaring, utan på amatöranalytikerns vis vill man hitta orsaker i mannens politiska läggning, kanske i hans uppväxt. Fingrar pekas i båda riktningar: "Se vilket monster ni skapat genom att vara så invandrarsugna och muslimvänliga", säger högerfalangen. "Så går det när högerextremismen får härja fritt, det är SD:s fel alltihopa", säger vänstern. Men till inget pris ska ABB få föra sin talan i offentlighetens ljus, för det har han bannemej inte gjort sig förtjänt av. Han ska tigas ihjäl, tills han brinner i helvetet till slut. För helvetet ska han till, var så säker. Men folket vill inte låta honom komma till tals, han ska inte ha en öppen rättegång, han ska inte få säga sitt. Ond, galen och extrem. Vad han än har att säga kan det aldrig rättfärdiga. Nej, det tror inte jag heller, men det är väl ändå intressant ur allmänhetssynpunkt hur han vill förklara sig? Även om det inte duger som förklaring. Jag har aldrig varit för att slänga locket på.

För om man läser hans dokument, hans manifest, så ser man ju att traditionella värderingar, högerextremism om du vill kalla det vid namn, är inget att ha. Jag har bläddrat lite i skrivelsen. Mannen befinner sig alltså ungefär på en muslimsk nivå i sin religion, någon gång på 1500-talet, fast han vill hävda att det är det glada 50-talet han vill bevara, där kvinnan står vid spisen och föder barn, alla samlag sker inom det heterosexuella äktenskapet, patriarkatet rules och Gud är stor, Allah akbar.

Same shit, different religion, alltså. Men i det här sammanhanget, när det rör sig om en välartad kristen, tas det inte upp som relevant, knappast alls. Och det gör mig vanvettigt förbannad hur folk kan tacka gud för att de lever (hur man kan tacka gud för att man själv lever medan andra blev avrättade, övergår mitt förstånd), biskopar bjuds in till tv-studion och de drabbade finner tröst i kyrkan. Samma kyrka som alltså den vetvillige mördaren bekänner sig till. Vad gäller muslimerna och deras illdåd får de ju ofta lida kollektiv skuld, varför kan inte detsamma gälla för kristna svin? Varför anses det fortfarande fint att vara kristen, när det är bland det mest barbariska och fula man kan vara? Jag spyr i självaste dopfunten av avsmak och indignation.

Jag har inte sett många exempel på motsatsen - folk som i och med dådet tar avstånd från kyrkan. Men de finns, kloka människor finns. Jag citerar några Twitter-inlägg från en gammal bekant, Mr Wittlock, för jag hade, för ovanlighetens skull, inte kunnat säga det bättre själv:

Enbart politisk ideologi hade inte räckt för att någon ska passera gränsen som A.B.B. Du måste lägga till galenskap och religion. 


Och:


När vi tar tillfället att syna SD:s skeva världsbild pga vad Breivik gjorde, låt oss inte glömma att göra detsamma med kyrkans. Eller?


Så gärna så. För Svenne Banan, den dåren, han är så jävla snabb med att ropa högt och knyta näven mot SD, för att ABB en gång tillhörde den norska motsvarigheten, den logiken. Däremot Kyrkan, den kristna djävulska kyrkan, står fullständigt fri från missaktning och glåpord, trots att mannen, monstret, misantropen definitivt tillhört denna och verkat i Guds namn. Han kallar sig ju för fan martyr, precis som en islamistisk självmordsbombare hade gjort. Det är ingen skillnad, det är samma skit, samma gud i olika kaftaner bara.

Så om det är en sak vi borde lära oss av detta terrorns illdåd är det väl ändå att religion är vanvett som hör forntiden till, alla religioner, alla former, för det finns inga grader i helvetet, religion poisons everything.

4 comments:

Anja said...

Nu tar du i... Kanske för att provocera? Du tycker alltså att kyrkan och alla kristna ska ställas till svars för detta galenskap (som t ex undertecknad)? Ville du också att alla muslimer skulle ställas till svars för 11/9? Du är snabb att dra alla över en kam. Denna galning har hittat något i en religion som han tolkar rättfärdigar sitt dåd. Han kunde lika gärna ha hittat det i politik eller i en modern bok. Räddaren i nöden av jd salinger lästes tex av john lennons mördare. Ska alla som läser den boken ställas till svars för det mordet? En galen mördare är en galning oavsett om han är kristen, muslim, ateist, nazist, kommunist, satanist, new agare, scientolog eller fan och hans moster. Som min treåring sa när hon idag olyckligtvis hörde en vuxen diskussion om dådet: "men sköt han människor? Det får man ju inte - då dör de ju!!!" Jo tack det vet man redan när man är tre. Det krävs helt enkelt en idiot för att göra något sådant här. Och tyvärr är väl inte den siste idioten född... Amen.

Ulla said...

Ja, jag tar i och hårddrar lite för att markera. Självklart är det inte alla kristnas fel att denne vettvilling mördat, lika lite som 911 var alla mussars fel. Men jag tycker inte man ska vara stolt över att vara kristen i dessa sammanhang och jag har ingen förståelse för hur man kan finna någon tröst i gud i detta vidriga. Många pekar ju finger mot SD o motsv, säger att det är pga liknande sympatier, jag tycker att man kan passa på att peka en rak höger mot kyrkan också. På något sätt måste man ju vara smått sinnessjuk för att vara fundamentalisttroende, oavsett religion, och att bara plocka ut de bästa bitarna, som de flesta kristna idag gör, det är väl bara lite halvdumt. Den här ABB kallar sig själv martyr, det är förvisso ett väldigt omodernt sätt att vara kristen, men visst fan är det delvis religionens fel att han gjorde vad han gjorde. Opium för folket, sa K Marx. Och jag med. Amen to that.

Anja said...

Bibeln, Koranen eller Det kommunistiska mannifestet. Att människan finner sin livsåskådning i något av dessa verk är väl inte ovanligt. De allra flesta blir inte massmördare. Det är inte religionen eller ideologin som mördar - utan människan. K Marx tankar och ideer har satt griller i huvudet på en del galningar också. Det har berövat miljontals människors liv. Inte Marx fel utan galningens. Precis som det inte är Guds fel att ABB har mördat...

Ulla said...

Då är det ju heller inte högerextremismens fel, såsom många, bland annat ledande svensk press, hävdar? Men det är det ju. Galenskap, politisk snedvridning OCH religion. 3 saker i samverkan. Jag tycker bara man fokuserar alldeles för lite på det sistnämnda, det är min ståndpunkt. Och det vet ju du, som inte egentligen är kristen utan bara gillar traditionerna, att bibeln, koranen, you name it, är mest fyllda med omodern och idiotisk goja. Tar man det bokstavligen, vilket ju dårar gör, leder det ju per automatik till vansinne och vansinneshandlingar. Kyss på dig, du vet att jag högaktar dig!