Sunday, February 12, 2012

Hen

Idag har jag övertygat min man om införandet av pronomenet hen i det svenska vardagsspråkbruket. Det är inte lätt ibland att debattera en så viktig fråga, när man omger sig med en invandrare och två småbarn som inte fattar tugget. Men jag argumenterade länge och väl min ståndpunkt och frågade honom sedan, "nå, tycker du nu att du behöver hen i din vokabulär?" Och det tyckte han att han gjorde sa han, och det får väl ses som att jag lyckats.

Hen ska alltså användas istället för hon/han när du inte vet könet på en person eller när könet är irrelevant.

Mig veterligen är kön irrelevant i alla situationer utom de där du ska knulla.

Och tänk vad pinsamt det blir när du inte ser vad det är för kön på ett annat barn på lekplatsen och råkar säga han om en hon - hade det könsneutrala hen varit norm hade du sluppit den genansen.

I vetenskapliga texter eller artiklar, där man ofta gör långa omskrivningar för att slippa använda pronomen eller helt enkelt skriver både och (han eller hon) - där kan man snyggt värja sig mot ordsvadan genom att använda hen.

Tänk på följande:

"Jag ska gå till doktorn imorgon, får se vad han säger om min svullna pung"
"Vi tänkte skaffa barnvakt, men vet inte hur mycket det är rimligt att hon ska få betalt?"

Om du per automatik valde han i det första exemplet och hon i det andra, ja då har du beviset på att det är något ruttet i könsmaktsordningen, och att det därmed finns en anledning att neutralisera oss med ett hen.

Till alla som tycker det är löjligt med hen bara för att det betyder höna på engelska vill jag bara säga - om du bara visste vad ditt namn betyder på baskiska eller mandarin hade du nog hållt en lägre profil. Alla vet ju att det finns en afrikansk långdistanslöpare som heter Fitta Bais, inga konstigheter alls hemma i Burundi. Wake up to the global world, liksom.

Hen ska alltså inte ersätta han och hon, utan komplettera det. Skitbra tycker jag. Alla vägar att berika språket tycker jag är bra. Det är ju bland annat därför jag inte heller utesluter svordomar från min vokabulär. Fåntrattar som gör det begränsar sig, och är minst ett ord fattigare, förmodligen flera, även om det rör sig om helvetes jävla skit.

No comments: