Tuesday, November 02, 2010

Passa på att njuta

Den har du hört förut va? Jeja Sundström och Jarl Borselius kan dra sina gamla uttjänta skämt, men här har vi något vi alla hört till leda.

Passa på att njuta av din graviditet.

Passa på att njuta av bäbistiden.

Passa på att njuta av din ledighet.

Passa på och njuta när du får ligga.

(Eller nja, den där sista kan jag ha hittat på själv)

Vad betyder det? Hur passar man på att njuta av sin graviditet? Är det verkligen så jävla njutningsfyllt? Man får ju inte precis smaka bången. Inga pints, inga snus. Man blir tjock, vissa blir sjuka, svullna och aptrötta. Vari ligger njutningen? Blir man ett med sin kropp? Vissa hävdar det. Passa på och njut av din förlossning. Du blir ett med naturen. Om kroppen får bestämma.

Eller man kanske ska ligga stilla med händerna på magen och njuta av fosterrörelserna? Well well, kalla mig okänslig, hård och konstig, men jag känner inte så mycket, mer som en fis på tvären och lite alienkänsla.

Så visst, det är spännande med ett barn, men så jävlarns putslustigt är det inte att vara på tjocken. Kanske idag när jag lyssnade på hjärtluden via en tratt på magen, go-dong ga-dong som värstaste snälltåget, det var häftigt.

De finns också de som hävdar att det är vackert att vara gravid. Jag är fan tveksam. En höggravid stramande mage, hur läckert är det på en skalad banan? Inte särdeles. Och den som säger att det är vackert för att det är naturligt har inte mött naturen och dess naturliga grymhet. Naturen, den är ju ta mig fan den mest oanturliga som finns, och en naturlig förlossning, det betackar jag mig för. Taximocka, ge mig knarket, allt ni har, vilket väl tyvärr inte är så mycket.

Sedan om man inte direkt njöt av sin förlossning, trots att det enligt mångas utsago är en superfräck och omtumlande upplevelse, det att pressa ut människor genom underlivet - sedan bör man iallafall åtinstone njuta av bäbistiden. Inte se den som en transportsträcka tills den totala hjälplösheten överkommits. Nej man ska njuta av barnbäck, blöja, amning, skrik och spya. För bäbisen luktar bäbis och har den lenaste av hudar. Njut av den!

Ja och så ska du njuta av att vara ledig. Kunna stuva in i barnbvagnen och fika dagen lång med de andra lattemammorna. Kanske gå till svenska kyrkans öppna förskola med Jesus i fårakläder (och den långa ludna svansen). Jobba va, vad är det. Stimulera hjärnan va, skönt att slippa. Byt du en blöja på Mormors Cafés toa-skötbord och se glad ut. Prata nattamnning, majskrokar och blöjinnehåll med de andra morsorna på stan, bara gör't.

Klaga inte så jävla mycket va. Passa på och njut.

1 comment:

Anja said...

Fyyyy vad jag saknar dig!!!

KYSS!