Wednesday, July 28, 2010

Pass auf your lungs

När jag var tuff och fräck och ungdomlig och bodde i London brukade jag röka en massa cigariller. Ja, jag kunde vackert sätta i mig ett paket Marlboro Lights en utekväll, inga problem, ska vi ta en pinne, ja för fan. Alla människor som röker är ju trevliga. Säg den hemmafest där inte till slut alla står ute på ballen med rökarna, även de som inte röker, för det är bland rökarna det händer, and you wanna be where the action is. Rökare är balla. Roliga, avslappnade människor. Eller?


Sedan blev ju tant på tjocken och var tvungen att sluta med rökandet illa kvickt. Inga problem med det, för fick man inte dricka sprit var det ju heller inget större sug efter giftpinnar. Någon frukoströkare har jag aldrig varit, det skulle isåfall vara om jag fortfarande var full så dags, då kunde det ske.


I alla fall, pinnarna på hyllan. Men jag snackade om att sen du, sen när ungen är ute och mjölken utpumpad, då ska tant fan ha sig en pinne, får jag låna en pinne, klart som fan du får. Och i början höll jag vad jag sagt, att jag skulle prova pinnar under de få tillfällen jag fick chansen att gå ut med docklandslaget. De var starka men goda, inbillade jag mig. Sug och svälj.


Sedan flyttade jag till Sverige och här märkte man att det är fan ingen som röker, inte ens de roliga (de få som är roliga, ska tilläggas). Några förtappade ungdomar finns det som fortfarande tycker det är ballt att suga cigg, men i övrigt verkar de flesta ha övergett denna ovana och börjat tugga minttuggummi och morot istället. Så präktig är Svenne Banan, det ska man inte hålla emot honom, han lever säkert längre även om hans liv är tristare.


Och nu då – 1 år som nysvensk och jag tycker att folk som röker är asäckliga och dumma i hela huvet. Jag kan fördra partyrökarna, det kan jag. Busa i sig ett par cigariller med damlandslaget på pubverandan, det låter väl mysigt. Men den som ställer sig utanför kontorsbyggnaden och bolmar på rasten, i ur och skur, och sedan kommer in och luktar fimp ur munnen i mitt ansikte, det kan jag inte acceptera. Folk som är slavar under denna den mest meningslösa drogen och måste dra sina ynkliga halsbloss, de är fan inte friska. Eller den som år 2010 röker inomhus och förpestar ett helt hus, den hyser jag ingen högre respekt gentemot.

Och så hostar de så vidrigt och slemmigt, storrökarna. Vart tredje minut måste de klara strupen och hosta upp slem, i snitt. Vad fan, vill du droga finns det ju mycket roligare knark på marknaden än det här värdelösa rökat.

No comments: