Wednesday, October 23, 2013

Få saker gör mig så fly förbannad som miniyoghurt

Med jämna mellanrum blir jag lurad. Det händer med sådan oregelbundenhet att jag hinner glömma mellan varven. Men nu ska jag aldrig mer låta mig bli dragen vid näsan vad gäller dessa fula, små, dyra sockerstinna skitprodukter från Alpro/Yoggi/you name it.

Det är så klart de där förbenade marknadsförarna som sätter söta djurbilder och bjärta färger på förpackningarna vi ska skylla på. Inte min veka uppfostran, mitt barns orubblighet när hon bestämt sig för något. Hade det inte varit för de där snillrikt utformade plastlådorna som lockar med bilder på jordgubbar, giraffer och skojiga små figurer, hade det ju inte varit någon match.

Hon får syn på dem, och utbrister:
-Jag vill ha miniyoghurt!

Någonstans i bakhuvudet vet jag så klart att det är fel, fel, fel. Barn blir tokiga av socker, och här har vi det i dess värsta form, som i en liten ask laddad av galenskap, i syntetsmakernas högborg.

Och jag försöker stå emot, säger att det där är ingen bra produkt, du gillar inte den.

Men säg det till en som nyss fått syn på den glada giraffen med jordgubbskladd på plastkinden. Det ser ju så vansinnigt festligt och underbart ut. Vill ha! Ska ha! Ligga, skrika, golv, orka inte, pinsamt, ge med sig, osv, you know how it works. Man är inte mer än människa.

När den goda modern sedermera drar locket av produkten och erbjuder en sked att mumsa med - då förbyts den där entusiasmen till illa dolt äckel. Med spyan på tungspetsen slickar hon motvilligt på skedens yttersta spets - det är geleaktig konsistens, fadd smak och onaturlig färgsättning - ingen bra produkt. Det här är sånt som amerikanska barn gladeligen skedar i sig av, och det vet vi ju hur de ser ut och mår.

Åh, jag blir så arg. På mig själv, på marknadsföringen, på den som sköter butiksdisplayen. Mest på mig själv och min svagsinthet, förstås. Jag skriker och överväger att tvångsmata, men inser olämpligheten i det, och äter istället upp hiskligheten själv. För att mat inte får gå till spillo, och som straff.

Köp. Aldrig. Mer. Hör du det? Dyr, jävla skitprodukt.

No comments: