Saturday, September 18, 2010

Varför är det så jävla fint att vara kristen?

Vi kanske inte delar deras tro, Göran Hägglunds, Carola Häggkvists eller Mel Gibsons. Vi kan till och med göra oss lite lustiga över Coca-Carolas tungtalande i Livets Ords bibelskola, det kan vi. Och vi kan tycka att Mellan kör lite väl hårt med sina ungar, det kan vi. Men kristen fromhet är ändå något högt aktningsvärt och det är med visst mått av beundran man säger att någon är troende. Han är helt enkelt en bra människa. Han som är gudfruktig och tror på gud den allsmäktige. Han som ödmjukt underkastar sig.Inte lika fint att vara musse eller för den delen kristen fundamentalist, men här är det ju inte gudstroendet i sig man vänder sig emot, det är ju det som kommer på köpet.

Och Göran Hägglund det aset, som ju är en bakåtsträvande traditionalist som är emot homoäktenskap och säkert också blandraser, i alla fall i smyg, honom ska vi alltså respektera och vilja ha med i vår regering? Han och hans kristna gamla cp-partikamrater är ju av exakt samma skrot och korn som Sverigedemokraterna – bara att de är mindre ärliga i sin apartheid av människor, bara att han gömmer sig bakom en gammal maskäten vedervärdig kristen mantel, som jag vill spy över, men som folk i allmänhet tycker är ärevördig, tvi vale fy faen.

Kristna värderingar, om vi talar moral, medmänsklighet och kärlek har alls inget med bibelsnusket att göra, det fanns långt innan hos de gamla härliga filosoferna. Jag vet inte varför de får hållas med det där, att säga att Bibeln innehåller ett kärleksbudskap? Hade vi levt efter Bibelns buskap hade vi ju, ve och fasa, levt på mussarnas nivå, hade kvinnor fått tiga i församlingen (och jag självklart bränts på bål för min frispråkighet). Och där hängde gud sin käre son på korset, en rent utav djävulsk handling, varför ska vi se upp till det? Vidrigt, var namnet. Det är ju Teodicéproblem all over it, hur fan kan gud finnas och vara allsmäktig när han/världen är så jävla ond?

Jag säger som Georg Klein:"Han är så elak den där guden att hans enda ursäkt är att han inte finns."

Och att överhuvudtaget bekänna sig till någon religion borde ses som något ytterst genant och skämmigt. Man skulle till och med kunna sträcka sig så långt som att likna dessa vanföreställningar vid sinnessjukdom, tycker jag. Fint att vara kristen? Fint som kattskit i vällingen. Fy fan.

No comments: