Friday, September 17, 2010

And that's how it's done.

Såg du partiledardebatten igår? Jag ser mycket på sånt nu förtiden, för jag tycker det är så jävla fascinerande. Retorik, politik, anklagelser, påhopp, ska du säga med dina ballonger, och hela köret. Hur de är stajlade, hur de uttrycker sig, vem som tabbar sig, vem som är säker i sadeln och behåller lugnet.

Och igår alltså, då visade sossarna var skåpet skulle stå och hur en slipsten ska dras – med hjälp av TV4:s vinklade nyheter. För mitt i partiledardebatten är det avbrott för reklam och nyheter. Och som förstanyhet kommer ett inslag om en sjuktant som förlorat sjukpenningen på grund av ”borgarsvinens” restriktiva välfärdspolitik. Och det är ju strikt omöjligt att inte tycka att det är helt sjukt att hon inte får sjukpenning, att hon måste sälja lyan och dö ensam, fattig och deprimerad – allt detta till följd av högersvängens osolidariska sköt-dig-själv-och-skit-i-andra-politik. Eller? Du kan läsa the full story här, på tantens dotters blogg, och berätta för mig om du är lika fast övertygad om din borgerlighet efteråt, om ditt öga fortfarande är torrt, ditt hjärta fortfarande blått.

Och efter nyhetsinslaget om överborgerlighetens jävlighet – sticker Mona in kniven. Hon fladdrar med en tidning, med braskande rubriker: Cancersjuka Maria utförsäkrad. På grund av borgerlighetens omänskliga politik så klart. Och äcklet från KD pratar om mänsklighet. Vadå för mänsklighet, den som bygger på kristna värderingar, att man ska hänga sina barn och döda de otrogna, eller vadå?

Och där – just där och då, när Mona var som starkast och blåmesarna som svagast, glimtade det till en liten liten chans till rödgrön valseger. För det var ju så klart ett alldeles lysande grepp att muta TV4 Nyheterna att som förstanyhet ta upp fallet med den utförsäkrade kvinnan. Vilket scoop! De som inte tidigare bestämt sig kan mycket väl nu besluta sig för sjuka tantens rätt till ersättning och för socialismen.

Det är i alla fall vad jag börjar luta åt i min partipolitiska ambivalens. En gång röd, alltid röd. Röstar rätt, röstar rött. Idag röd, imorgon död. Eller hur ska vi ha det?

No comments: