Friday, February 14, 2014

Pippelpellar

Tydligen är det läge att ägna sig åt highfives och hurrarop när ens barn inte är fullkomligt unstoppable vad gäller att stoppa i sig godis och kakor. Tvärtom är det här, man får man truga och tjöta för att någon ska äta någonting alls som inte är typ frukt, allra helst vindruvor. Alla farföräldrar tror förstås att det är bara att köpa produkter med högt sockerinnehåll, så blir barnen glada. Det funkade definitivt på mig och mina syskon när vi kom till Motala som barn. Det var drickabackar, mums-mums och glasstrutar all the way, och vi var så jävla nöjda, helt enligt principen att vägen till hjärtat går via magen. Och jag har träffat många föräldrar som måste stoppa sina barn från att ta det tionde ballerina-kexet, äpplepajbit nummer tre, trycka i sig hela lördagsgodispåsen på fem röda. Som pratar om sockerchockade barn, helt knarkspeedade blir de.

Detta har jag aldrig upplevt. Mina barn är inte alls förtjusta i snask. Man ska vara glad om de ens slickar lite på en colanapp.

Detta fattar så klart inte farmor, som bullar upp med sött bröd, kakor, jelly, sockerchockade drickyoughurtar, sockerkaka och glass. Det enda som funkar är jordgubbar, vindruvor och mammas kanelbullar.

Så där ligger ett dignande berg av sötsaker och kolhydratsbomber, nästan sorgset ligger det där och vill bli uppätet. Vad som händer då är att jag själv känner mig nödd att förbarma mig över den stackars sötman, och bälgar i mig av de onyttigheter som bjuds. Jag är rätt säker på att Farmor också häver i sig när ingen ser.

Resultatet blir förstås att jag känner mig däst och svullen. Men det är något i min uppfostran som gör att jag inte klarar av att se all mat slängas. Tänk på barnen i Afrika, liksom. Lika bra att passa på att trycka i sig när man har chansen.

Men mina pippelpellar till barn, de låter sig inte luras. Allt ska smaka som i Sverige, annars duger det inte. Yoghurt kan man tex inte äta, för den smakar inte alls lika bra som Skånemejeriets, den utan tillsatt socker.

Den som trodde att alla barn älskar socker har inte fått träffa mina apor.

No comments: