Friday, February 14, 2014

Fotgängare, vik hädan

En fin grej, om du frågar mig, som vi sysslar med i Europa är trottoarer, gångvägar och cykelleder. Detta tar man säkert för givet om man bor i ett land som fokuserar på en fungerande infrastruktur för andra än bilburna. Det är när man kommer ut i världen som man får perspektiv. Och det är också då man lär sig uppskatta de saker i tillvaron som kan te sig självklara.

I Brasilien är det bara fattiga jävlar som tar sig fram till fots. Därför har man inte satsat på trottoarer eller annan form av framkomlighet för fotgängare. Alla som är något att räkna med kör ju bil. Vill man gå eller cykla, då tar man först bilen till parken, det är i princip det enda sättet att ta sig dit, om man inte vill riskera livet i promenader genom rondeller och på vägrenen.

Dessutom har fotgängare aldrig företräde. Du väntar snällt tills det inte kommer några bilar. Ingen kommer att vika undan eller sakta ner för en simpel apostlahästryttare. Det finns övergångsställen på motorvägen (!), men det betyder inte att bilarna ska sakta ner eller stanna. Bara en öppning i mitträcket för de dumdristiga fattiglappar som av en eller annan anledning behöver komma över till andra sidan, kanske ligger affären där. Ibland kan man också se människor gå längs vägrenen på motorvägarna, de ska väl någonstans, och det fanns ingen annan väg att gå utanför skogen, så där stretar de i nära 40 graders värme, medan vi sveper förbi i våra högfärdiga luftkonditionerade bilar. En gång såg jag en gubbe som knuffade en kärring i rullstol framför sig längs motorvägen. Jag undrar så om de var lyckliga.

Det är så klart också därför de rika är feta här. För att det är så svårt att skaffa sig gratis vardagsmotion. Det är hissen ner till garaget och sedan bilen till en ickeansträngande medelklassaktivitet. Sova, äta, dö - och köra lite bil däremellan.

Hela livet är en gated community, våga vägra att beblanda sig. Ta bilen mellan bostad, arbete, shopping centre, restaurang (fast helst restaurang inne i shopping centret förstås, det är allra tryggast).

Det finns inga trottoarer. Fotgängare, vik hädan. Brum, brum, här kommer bilen.

No comments: