Thursday, June 25, 2009

Assis ici

Från mitt hotellrum i Assis avger jag följande rapport.

Mr L S C Swärds 63-årsdag firade vi i min svärmors barndomshem, ett 30-talsträhus alldeles i utkanten av Assis radhusområde. Enligt Luddes utsago hade absolut ingenting förändrats i huset sedan mitten av 70-talet - samma möblemang, samma färg på väggarna och samma Jesus- och Mariasymboler. Jag gav mig inte in på företaget att räkna antal Jesu-bilder i hemmet, men hade jag gjort det hade det lätt blivit om inte tresiffrigt så iallafall högt tvåsiffrigt. Kissoliker hela bunten tydligen, och för detta ska man visa respekt men knappast vördnad.

Den ena släktingen efter den andre trillade in. Tudo bem, linda nene, linda spousa, muito prazer. Jag imponerade med mina avancerade portugisiskakunskaper, det sa dom åtminstone att jag gjorde. Engelskläraren var dock för blyg att knysta ett endaste anglofilt ord, och den med tysk härkomst vägrade svara på sin moders mål när jag frågade Sprechen Sie Deutsch, ja wohl, sehr gut.

Tiar och tior (mostrar och morbröder) en masse; det rörde sig om 8 personer i syskonskaran (alla utom två var på plats), samt deras barn och barnbarn. Alla glada, trevliga och självklart imponerade av Lovis snygghet och duktighet.

Full rulle. Medan jag matade min Lilla med bönpuré sprang en tonårsmorsa efter sin 1-åring med matsked i näven och en av döttrarna skedade soppa i gammelfarmors mun. Sedan var det en Moster som var på väg att stoppa en sked jordnötskräm i min bäbis mun, men jag fick allergichock och ropade nej. 1-åringen mumsade dock dessa nötter som vore det normal kost för småfolk, så eventuellt var det mest min paranoja som slog till.

På tv:n Caminhas das Indias och på grund av min fetma åt jag bara 1,5 pizzaslicar, trots att jag helst hade velat ha minst 8.

När vi skulle gå sa en av mostrarna till mig av alla människor "Du är väldigt snygg", vilket var lustigt och är en fras jag mycket väl förstår på portugisiska tack vare det faktum att allt blir mycket roligare om man är just snygg. Varpå jag replikerade "Voce e muito linda tambem" på klingande portugisiska. Du är också väldigt snygg.

Godnatt.

No comments: