Tuesday, August 07, 2007

Dagens Ord: Kåt

I nyhetsbrevet "Om Ett Ord" är dagens ord kåt.

Tänd, upphetsad, pilsk och älskogskrank. Ordet kåt har många synonymer, men det har inte alltid använts om sexuell upphetsning. Tidigare beskrev det mest livsmod och uppspelthet, i övermått. Ungefär som när vi i dag använder ordet för att säga att någon är väldigt sugen på någonting.

Det kunde också beskriva övermod och självsvåld. "Då han wardt feet och mätt, wardt han kåter", kan man läsa i den svenska bibelöversättningen från 1541.

Ordet användes redan i den yngre fornsvenskan i betydelsen yr, glad eller lättsinnig. Det har motsvarigheter i flera närliggande språk, men varifrån det kommer är oklart.

När min syster jobbade på köket på Thulehems gruppboende för äldre någon gång i slutet på 80-talet sa en kollega till henne en morgon: Nu är du allt bra kåt på att jobba va! Och oj vad vi skrattade, jag och mina syskon. Vi visste ju vad det innebar att vara kåt, trots att vi förmodligen alla var okyssta oskulder, och såvida man inte var hora eller en s.k. fittgubbe* verkar det inte rimligt att man skulle vara kåt på jobbet, resonerade vi.

Men kåt betyder alltså sugen i största allmänhet, särskilt i en äldre persons mun, och sugen kan man ju vara på det mesta. Just nu är jag t.ex. kåt på att inte jobba och istället gå och äta stek med dockorna.

* I en Mina Vänner-bok jag hade när jag var liten skrev min bror under rubriken "Jag vill inte bli:" Fittgubbe. Han förklarade sedan att det är en sådan man som figurerar i porrtidningar.

No comments: