Thursday, July 18, 2013

Under dessa omständigheter är det ingen människa som kan utföra ett gediget arbete

Det här med sommarledigheten i Sverige, vi måste prata om den. Jag tycker inte att den står sig internationellt. I en allt mer global värld, där huvudkontoret ligger i Japan, där hälften av medarbetarna härstammar från fjärran länder, är det inte gångbart att fullständigt stänga ner verksamheten i minst en månad om året.

Har du varit på ett svenskt kontor i juli månad? Det är tamigibrasan ett skämt om man anser att arbetsplatser är till för att producera något, att göra någon form av nytta.

Det börjar redan ett par veckor innan midsommar. Snacket, tugget, down-shiftingen. Vart ska du på din semester? Vilka veckor har du? Du har väl minst fyra sammanhängande veckor av ledighet under de svenska sommarmånaderna, det är lag på det, hör du!

Alla är så trötta och utarbetade, tycker de. Trots att de gått hem tidigt varje fredag hela året, man gör alltid så.

Äntligen semester! Lägg dig i din trädgård, ta för guds skull på dig din bikini, även om du är tjock och ådrig, även om termometern blinkar på blott 15 grader celsius. Den kan göra det under svensk sommar, inga konstigheter, man måste passa på ändå.

Biljetten till Costa Brava är bokad sedan i januari, ditt lystmäte får du på en het strand i ett land där du inte förstår språket, men vad gör väl det, alla talar svenska. En vecka får du, gud så härligt, se bara till att ha så låg solskyddsfaktor som möjligt så att du blir brun. Det är så fräscht med lite färg.

På kontoret sitter ett gäng slagna hjältar och försöker göra ett jobb. De som vill hem till Italien i september istället, när det inte är så hett. De som vill spara sin surt förvärvade semester till vintern för att åka till Brasilien. De som är lite konstiga, som inte har någon stuga på Skånes sydkust att fly till.

Det går dock inget vidare att jobba. För de flesta arbetsuppgifter en har inbegriper någon form av interaktion med andra människor. Människor som är på semester. Som slagit av mailfunktionen i telefonen. Så klart! Dags att koppla av, re-la-la-la-laxa. Byggsemestern, den heligaste av kor, ta inte bort den, då avgår pöbeln. Alla måste vara lediga samtidigt, så slipper vi få något gjort.

Nej, jag kan tycka att det är ett bra märkligt upplägg. Hade jag varit företagsmogul hade jag inte velat acceptera att all verksamhet stängdes ner från midsommar till bortåt mitten av augusti, det säger jag dig. Först själva upptakten till semestern, när alla går runt och fånler åt solen, tar långlunch i gasset, springer och köper glass stup i kvarten. Sedan själva semestern, då ingen kan nås och ingen vill bli nådd, i lagens namn. Därefter, när de kommer tillbaka, är de hungriga då, kåta på att jobba, som det så fint heter? Nej semesterlunken fortgår ett tag till, tröttman sitter i några veckor, det tar en stund innan kapaciteten är uppe på maxnivå. Slappt, det är vad det är! Krav, vad är det? Ska vi ta en fika?

Jag är hård men orättvis, jag är härligt osvensk.

No comments: