Monday, March 11, 2013

Fina flickor fiser inte

Den som inte tror att vi kommit ganska långt i jämställdhetsarbetet i Sverige kan rikta blicken sydvästerut och se med skräck utan inblandad förtjusning hur man tacklar mammarollen i det brasilianska skötet. Det är säkert menat som lite tongue-in-cheek, men alltså, tillåt mig småspy. Jag hittade detta på en "släktings" FB-sida. Alltså en katolsk brutta som blev gravid vid 14 års ålder eftersom hon förbjöds använda preventivmedel. Man ber att få gratulera.

Min portugisiska är kanske inte bländade vacker, men jag förstod ändå med avsmak innebörden av denna post. Och jag tänkte att det var bland det vidrigaste jag läst sedan jag en gång för länge sedan satte tänderna i självaste Bibeln.

Vilken smörja! Men det värsta är att det här är verkligheten, så som den ter sig, för flickor och kvinnor i ett någorlunda modernt land som Brasilien. Min fria översättning under för den som inte är lika mästerlig på portugisiska som jag:



15 saker jag lärt mig av att vara mamma till en flicka!!!! (Älskar min(a) flick(a)or)

  1. Bered dig på en värld i färgen rosa
  2. Prinsessan från sagorna bor nu i ditt hus
  3.  Vänj dig vid att dela med dig av ditt smink och ditt nagellack…här i huset, när vi gör manikyr, då är det fest!
  4.  De pratar, pratar och pratar - känner du igen dig?? KVINNOR…
  5.  Barbie, Hello Kitty, Askungen, Snövit, Alice, Ariel, Rapunzel, Minnie---är en del av vår vardag
  6.  De visar upp, poserar, gör miner och grimaser – älskar’t!
  7.  Ömhet, tillgivenhet, kramar, pussar---är en del av det kvinnliga världen (nästan alltid, eller hur?)
  8.  De älskar att dansa, varje flicka har en ballerina i sig!! Jag älskar att titta på henne i smyg när hon dansar…GULLIGT
  9.  Älskar sötsaker! Precis som mamma…det är de kvinnliga generna, eller hur?!?!
  10.  Små grytor, liten spis, dockvagn…en stor önskan att göra allt precis som mamma – det är fantastiskt!
  11.  De älskar att klä upp sig, välja kläder, skor….herregud, jag kommer inte ihåg att man började så tidigt!
  12.  De är luriga…se upp! Med sitt lilla vackra dockansikte, kan de nästan alltid övertyga dig att göra som de vill…
  13.  När jag tittar på min döttrar ser jag lite av mig själv
  14.  Hur kan de vara så vackra?!?!
  15.  De är mina bästa vänner, kamrater, förtrogna…en massa KÄRLEK
Detta är alltså taget direkt från verkligheten. Det är inte hitte-på, det är så här man ser på saker, på kvinnor, i mina barns andra hemland Brasilien. Och du undrar varför jag inte vill flytta dit? Dra mig baklänges i den där äckliga lilla dockvagnen, gör det bara, sen dansar jag fuldans för dig, som en riktig kvinna, ja fy fan.

Den post-patriarkala feministfittan Lady Dahmer hade häpnat och rivit i från tårna under det att hon hyperventilerade som aldrig förr, den rabiata orakade flat-feministen Fanny hade spytt galla tills den var  snorigt knallgul - om de bara visste, hur världen utanför det någorlunda pk-snygga svennebanan-landet, är beskaffad. Hu vale! Varje punkt av de 15 ovan är så sjuk att jag fullständigt bågnar av förakt för den som skrev dem och för dem som tar emot dem som sanning och spär på den sorgliga synen på flickor som utseendefixerade våp. 

Var vänlig torka upp mina virituella spyor, jag orkar inte mer.


6 comments:

Anonymous said...

Fast detta är bara halva sanningen,tack och lov! De kvinnor jag träffar i Brasilien är kloka, stolta,välutbildade och hårt arbetande kvinnor.

Ulla said...

Ja sådana kvinnor har jag också träffat. Men jag har också träffat rosenskimrande fluffprinsessor med öronpiercing från 3 månaders ålder, och sett de brasilianska leksaks- och barnklädesbutikerna. Och där tycker jag ändå Svärje ligger steget före i att se utanför boxen/trosan/kallsippen. Men det kan säkert bli folk av dem som utsätts för stereotyp behandling såsom den beskriven i texten ovan, men det kan väl knappast underlätta i tillvaron tänker jag, om man vill bli klok, stolt och hårt arbetande!

Mawia said...

hahahaha det var nastan lite skojigt, jag ser din nar-pa svimstatus framfor mig. vanta bara tills lovisa kommer tillbaka,uppfluffad, rosa och GULLIG. Men arligt jag forstar inte det dar med att tvangspierca oronen pa en babis bara for ett det ar en tjej i de katolska landerna, vad ar det for fel pa folk?? Sant far man val valja sjalv nar man ar gammal nog att tala

Ulla said...

Nej det är fan nästan lika illa som att tvångsomskära dem. alla fysiska ingrepp på spädisar som inte är medicinskt berättigade borde fan vara förbjudet i lagens namn! Lovisa har redan fått välja nya skor...rosa gymnastikskor från tjejavdelningen blev det, på shoppingcentret i Campinas...fluff fluff, vad SÖT hon är min docka! Hihi

Anonymous said...

This is a world view common among the low and low middle-classes in Brazil. It's not widespread. It doesn't represent the whole population.

You need to understand that "equality" does not exist in Brazil, the population is not homogeneous like in Sweden. The gulf between classes is colossal, there is no point of contact whatsoever. Peple in one class see people from other classes almost as foreigners. Or, a Sartre pointed out, hell is other people. Literally.

We used to say that we live in different countries inside Brazil, there's Brazil and there's Brazil, if you catch my flow. If you are educated (university) and have a law abiding job, you are in a completely different place as, let's say, if you have only basic education and work with manual labour. It's a different game altogether, it's a different ball park.

This is reality, not any socialist/European/naive/Rousseau-inspired pipe dream. I guess Europeans will never understand the Americas.

Ludde Svensson

J said...

oo, det dar hade lika garna kunnat vara i det sk moderna amerikatten. fifan vad forlegade de ar har. kristna fundamentalister bakom varje horn med, homofoba och konsstereotypa. hejpare. tur att mina dockor bara far svenska barnbocker. heja pippi, emil och alfons.