Saturday, February 06, 2010

Det drabbar ingen fattig

Jag skriver angående en incident i parkeringshuset under Ica Malmborgs i Lund (Bytaregatan 13, Lund) torsdagen den fjärde februari 2010. Vi parkerade bredvid en annan bil, och ställde oss som brukligt är på normalavstånd från denna bil (med normalavstånd menar jag att det finns tillräckligt med plats för att kunna öppna bildörren och slingra sig ut). Vi erlade parkeringsavgiften, placerade biljetten i framrutan och gick för att utföra våra ärenden.

När vi kommer tillbaka till bilen står det en tjomme och fotograferar och skriver ut böter på vår bil. Detta ifrågasätter vi naturligtvis, och mannen med bötesblocket hävdar att vi minsann står på två platser. Där vi hade parkerat skulle det enligt honom finnas plats för 3 bilar, nu stod vi och bilen till vänster så till att 3 bilar omöjligtvis skulle få plats. Till saken hör dock att den först parkerade bilen (den till vänster om vår)redan hade tagit 1,5 platser, så det fanns ingen rimlig chans för oss att lämna den tredje platsen fri för parkering. Om vi så hade ställt oss längre till höger, hade det fortfarande bara funnits en halv plats i mitten. Därför vill jag hävda att vi inte har blockerat någon plats som hade kunnat tas i anspråk av en annan bilist och att det var den person som parkerat först, över 1,5 platser, var den enda som gjort fel. Visserligen fick denne person också böter, vilket parkeringsvakten inte var sen att påpeka, men hur hjälper det mig?

Jag tycker det känns oerhört orättvist att vi får lida och böta för någon annans misstag. Dessutom fanns det i parkeringshuset ett antal platser lediga runt omkring, så det hela kan ju i vilket fall som helst inte lett till att någon annan parkeringssugen blev utan plats, och i allra högsta grad var det ju knappast vårt fel att de 3 platserna decimerades till bara 2.

Man kan vara petig, såsom den på provision arbetande parkeringsvakten i blå fleeceblus, och hävda att rätt ska vara rätt och att vi faktiskt parkerat på den linje som skiljer två parkeringsplatser åt. Men man kan också vara rationell och saklig, vilket jag utan tvivel tycker att man rimligtvis bör vara, och konstatera att den först parkerade bilen var den som tagit 1,5 av 3 möjliga p-rutor, varför den som sedan parkerade bredvid efteråt, i detta fall jag och min familj, inte ägde någon makt att lämna en tredje plats fri, eftersom det bara fanns 1,5 platser kvar till förfogande efter den förstparkerandes felparkering. Mellan bil och pelare fanns det alltså 1,5 p-platser, varken mer eller mindre, och det faktum att vi valde att parkera bredvid bilen istället för pelaren tycker i alla fall inte jag att vi borde lastas för.

Jag hoppas ni är av samma åsikt och att ni ogiltigförklarar och upphäver de böter som utställts på mitt fordon.

No comments: