Saturday, June 16, 2012

World in motion

Det är märkligt många människor  "i detta avlånga land" (www.slitnafraser.nu) som är totalt ointresserade av fotboll. Män som kvinnor, unga som gamla.

Man tror ju att när det vankas stora mästerskap då är alla engagerade, då viftar alla med den svenska fanan, målar naglarna gula och blåa, sjunger "Du gamla du fria" för kung och fosterland, bokstavligen. Men icke.

På jobbet i fredags, på fikat, under den obligatoriska och faktiskt jävligt tröttsamma rundan runt bordet med "vad ska du göra i helgen"-tugget, tog jag för givet att ALLA skulle titta på fotboll, iallafall med ett getöga. Men icke. "Vem är det som spelar?", "Nej, fy fan, jag är så fruktansvärt ointresserad" lät det. Och de var inte ens bögar de som sa det! (tror jag tralala). Och hela Fejsboken fylldes av svennebananer som stolt deklarerade att de minsann inte skulle kolla på "nån jävla fotboll".

Detta beteende hade aldrig funkat i England, hade aldrig accepterats. Följer du inte Engelska Landslaget, och absolut har en favoritklubb i Premier League, då är du ingen riktig engelsman, och är du ingen riktig engelsman, som jag till exempel, då väljer du ett fotbollslag på ålderns höst, Chelsea, och hejar dig BLÅ på det. Man vill ju vara en del av kulturen, man vill ju vara med i tugget. Och vad gäller EM, då är det bara att bita ihop, heja och glo - hur tråkigt du än tycker det är att se 22 män springa runt och svettas på en jävligt stor gräsmatta - på en pub, med en pint, så är det bara. Fotboll är en del av livet, även den mest inbitne fotbollsointresserade TANT vet väl för fan vem England spelar mot och om de inte mäktar med att personligen SE matchen så har de åtminstone vett att hålla koll på resultaten.

Att inte hänga med i fotbollssvängen, det är likartat med att visa ett totalt ointresse för politik, orättvisor i världen, det allmänna nyhetsflödet (är man ointresserad så har man iallafall vett att dölja det, folkvett). Även de av mina svenska vänner i England som knappt vet vad offside-regeln är, än mindre kan förklara den, de har åtminstone vett att hänga med till puben och se matchen, och ENGAGERA SIG, skrika, ropa, BRÖLA för det egna laget. För man gör alltid så!

Men inte Sven. Han fnyser, står över, tycker det är ointressant. Hallå, OINTRESSANT?? Du kan vara ointressant.

Förresten tyckte jag att Sverige gick ur tävlingen med flaggan i topp, fint spelat av Mellberg som för en gångs skull inte gjorde sig känd för sina jävla ballonger utan istället bjöd på VÄRLDSKLASS, så det gör inget att England vann. 51 miljoner genomlyckliga människor, visavi 9 miljoner likgiltiga, you do the maths. Största möjliga lycka för största möjliga antal, är väl en applicerbar devis, kan jag tycka.

Heja Engerland!

No comments: