Hello crayfish
lovers. Visste ni att Ica numera, säkert sedan 10 år tillbaka, säljer
Kinakräftor året om? Va, not interested?
Skare va en slev
Janssons Frestelse till köttbiten? Extra gott till fredagsmys; fisk i
potatisgratängen.
En skiva vörtbröd
någon? Eller va, är det bara gott i december? Är det ens gott med russin i
limpan?
Ägg och sill till
frulle, trots att det varken är jul, påsk eller midsommar och vi inte tagit in
på hotell?
Eller har du också
en burk löksill och en med senapssill längst bak i kylen, kvar sedan jul, och
runt påsk undrar du om den eventuellt är tjänlig att äta?
Vi som inte firar
jul och påsk till minne av Jesus uppgång och fall brukar säga att det bästa med
dessa traditioner är maten. Mammas köttbullar och Janssons temptation. Äggen,
laxen, jordgubbstårtan, nubben - kräftor kräva dessa drycker.
Hade det varit så
förfärligt gott hade vi väl dock velat äta det oftare än ett par gånger om
året? Varför ska vara favoriträtter vara knutna till speciella datum, är man
sugen som är man, eller funkar det inte så?
Det får mig att inse
att det inte är maten i sig som är så vansinnigt god att vi saliverar vid blotta tanken på den, det är förväntan,
förberedelserna och själva upplägget som smakar godast. Röd duk, den sjuarmade
på bordet, sönderstekta prinskorvar och en frestelse. Gul duk, kycklingfjädrar,
ägghalvor med stenbitsrom. Blåklintsblommig duk, jordgubbstårta och
dillpotatis, fulla föräldrar.
Hade det varit sådär sanslöst mumsigt som vi inbillar oss hade vi så klart tryckt i oss kräftor även i mars, men det gör vi inte. För
det är inte kräftorna i sig som är goda. Det är traditionen som smakar mumma,
att det s.a.s. är ”förbjudet” att äta dem någon annan gång än i augusti, det är
sörplandet, krondillen som inte har någon annan egentlig funktion här i livet,
kräfthattarna, kräftkniven – en liten tingest som man gröper ur klorna med (vem
fan har en sådan?), snapsvisorna snarare än snapsen.
No comments:
Post a Comment