Saturday, August 02, 2008

Genant

Jag tog i nästan så jag sprack idag på IKEA - allt skulle ner i påsen; tjockglad, 6-pack Kopparbärs, olika ostvaranter och brödprodukter, mums sa gottegrisen.

Redan på Shuttlebussen fattade jag att jag nog tagit mig vatten över mitt huvud - det här skulle inte se bra ut. När vi anlände till Archway lämnades jag vind för våg ensam och stretade till C11-ans busshållplats. Man är ju envis också. Och snål därtill. Bussen stannar en bit ner för gatan där jag bor, det är ingen farlig strapats tänker jag och knatar på.

Men då kommer en tant med Dramaten-bag i släptåg och säger att jag på inga villkor får bära allt det där själv. Jag försöker spela tuff och säger att det är alls ingen fara. Men tanten är envis som synden på tanters vis, säger något om att Jesus giver styrka och trycker ner min skohylla i sin Dramaten-väska och tar tag i ena bärhandtaget på min blåa IKEA-bag. Nu ska vi samarbeta. Tack säger jag.

Men gumman är gammal och jag är kryare än vad min begynnande bukfetma vill låta påskina, så hon vill stanna och andas vart 10e meter, men det vill inte jag. Det känns riktigt genant det här. Så kommer en ung dam med resväska och undrar om jag och Farmor är ok. Nej, säger Farmor, kan du hjälpa oss. Varpå den unga damen bär min IKEA-bag hela vägen från Swains Lane och upp till min lägenhetsdörr.

Jag försöker säga att det räcker nu, tack så mycket, men hon propsar, säger att vi Holly Lodge Sisters måste hålla ihop och hjälpa varandra. Och under tiden får gammltanten stå ute på gatan och vakta flickans rsväska.

Piiinsamt. Jag ville ju inte ha nån hjälp, det var ju jag själv som drabbades av storhetsvansinne och fyllde shoppingbagen till bristningsgränsen, då får man väl skylla sig själv även om man är på tjocken? Men ibland är det lika genant att säga nej till hjälp när någon propsande erbjuder, då är det lika bra att låt dom hållas och spela hjälte. Det är samma på bussen/tåget när folk erbjuder mig att sitta, tack säger jag med en spelad lättad gravidsuck. Inte för att jag känner sittbehovet, mest bara för att det känns otrevligt att avböja när de gjort en ansträngning att vara trevliga.

Och extra genant är det när hjälten har krum rygg och Dramaten.

2 comments:

Unknown said...

Dramaten - lordagens stora nya ord! Jag hade ingen aning...

Anonymous said...

Ha ha, vilket spannande namn jag fick ocksa!