Wednesday, June 08, 2011

Städtanten

Idag städar jag. Det är en ganska ovanlig företeelse. Jag behöver en morot för att komma igång. Just idag var min morot så god som det faktum att jag ska få främmande. I dagarna två. Varför man säger att man ska få främmande finns för mig ingen logik i. Är människorna främmande vill man väl inte ha dem över sin tröskel. Jehovas vittnen, dammsugarförsäljare och påskkärringar släpper iallafall jag inte in. Kikar jag i dörrhålet och ser en främling är jag noga med att smyga iväg utan att öppna. Sånt lärde man ju sig redan i späd ålder. Det vet man ju aldrig om dammsugarslangen innanför rocken i själva verket är en kåt manslem. Och är det en bibel du har där under armen eller är det en köttkniv? Ungefär lika illa, om du frågar mig. Här kommer du inte in med din smörja.

Men mina väntade besökare är alls inga främlingar. Idag kommer Katten Karlsson hit serru, hon som jag simmat i de smutsigaste av vatten med, som jag skrattat de godaste av skratt med över pint efter pint, hon som är både rolig och klok och har de vackraste smilgroparna denna sida Atlanten OCH Stilla Havet. Och imorgon kommer Annie-dockan, hon som vi hittade på Lunarstorm när hon fortfarande var en barnrumpa på 19 småttingbast, som är typ en av de snyggaste och stilsäkraste jag känner, som fullkomligt spottar ur sig roligheter och klockrena citat. Kvalitet går före kvantitet, det har jag alltid sagt.

Därför städar jag. Det fanns popcorn under soffan. Det var många veckor sedan jag åt popcorn kan jag säga. Babybelostens skal fick man skrapa bort från golvet med nageln, det gick inte med mopp. Sisådärja, nu sover busiga bebben, nu drar jag den engelska dammsugaren vi fick i bröllopsgåva från Dublin Castle ett par varv till.

Och du kan passa på att peta ut den där intressepilen som fastnade i ditt öga och sved till. För berättelser om vardagliga bestyr såsom städning, matlagning, sömnvanor och toalettbestyr, det måste ju ändå vara det mest intressanta man kan dela med sig av.

No comments: