Wednesday, June 29, 2011

Potträning i sommarsolen?

Mitt barn är 2,5 år och använder i princip inte potta. Jo för att bada ankor, att diska i och ibland sitta på i 5 sekunder. En gång råkade det komma lite till kiss, och oj vad jag applåderade och lovade slant rätt in på hennes konto om hon gjorde om det. Det var några veckor sedan och har inte upprepats.

Mår jag dåligt över detta? Nej, inte nämnvärt. Såvida hon inte har blöja när hon börjar skolan är det lugnt. Men det hetsas ju. "Jao, min Fredrik slutade ju med blöja när han var fem månader" säger tanterna på slätten. Stolta som tuppar. Som om de åstadkommit något bra (en bajs- och kissfri blöja, hurra för dig).

Och så säger alla att "jag tänkte ta tag i det där med pottan på sommaren, för det är mycket lättare då". För man springer ju ändå runt naken. Typ. Hela tiden. Eller gör man?

Ja, jag vet inte. Har man en trädgård kanske man gör det. Men inomhus, i ett välisolerat dubbelglaserat svenskt hem, kan man ju faktiskt springa runt nakenfisk på vintern också om man känner för det. Men vem gör det? Och hur som helst är det ju precis lika störigt på sommaren som på vintern om någon liten knatte kissar i hörnorna.

Hon kunde ju vara naken på ballen, ha pottan nära till hands. Men klart som fan hon skulle gå in och joxa med någon leksak och passa på och lägga en kabel på vardagsrumsmattan, det tvivlar inte jag på. Dessutom är det väl nästan offentlig-nakenhet-varning på det och sånt sysslar ju inte vi med. OCH. Glöm inte att man kan bränna rumpan i sommarsolen. Vill man icke.

"Dagis fixar det där", säger andra. Men det gör de inte. De säger att hon kissar där ibland i deras potta, av grupptryck antar jag, men det betyder ju inte att hon gör det i vår.

Vi jobbar helt enkelt inte så mycket med pottan. "Det gör inget", säger hon när hon barrat i blöjan och så är det ju faktiskt. Det gör inget! Det är säkert så att det enligt familjeliv.se:s forum är bevis på att man är en dålig förälder om man inte pottränar varje dag. Låt gå för det. Själv tycker jag iallafall att jag är bra.

Apor går inte på pottan alls.

2 comments:

Anja said...

Du det kommer när det kommer! Det handlar inte om ålder, eller hur mycket "tränar" - det är ju en muskel som ska spännas och det kan man inte precis hetsa fram. Elsa är blöjfri dagtid nu sedan 2 veckor. Nattetid lär nog dröja. Men hon var ju alltså nästan precis 3... Kisseri och bajseri kan man inte tävla i, man kan inte belöna det eller straffa det. Det finns gott om dårar som tror att det funkar. Men det är både SJUKT och FEL enligt mig! Du är världens bästa mamma för dina barn! KYSS!

Ulla said...

Word, Bjallan Bus!