Monday, February 11, 2008

Camden brinner - Hawley Arms försvinner

Brandkår och polis var i full utryckning när jag spatserade min vanliga väg från Paradiset till Elefanten vid 8-draget i Lördags. Folk stod anhopade på gatan utanför, gatan var avspärrad alldeles utanför puben, men inne i Elefantens bar var det fortfarande fullt drag, och jag som många andra tyckte inte att en liten eldsvåda skulle kunna stoppa mig från att få min Lördagspint. Men efter bara en klunk stormades stället av poliser och det beordrades om evakuering. Raskt flyttade jag pinten till ett plastglas och traskade sorgset till Paradiset. Om det händer något med min Elefant, då vill jag inte vara med, tänkte jag. Nu visade det sig istället vara Amy W:s favoritpub som strök med, så nu kanske hon dyker upp med sitt fula tryne på Mixern igen, om vi har otur (och om hon tar sig ur rehab innan Hawley Arms kan renoveras och återöppnas). Senast jag var på Hawley Arms var för cirka tre veckor sedan (på rockstjärnans födelsedagskalas, och det kan man läsa här att dom minsann älskar´t). Jag drack en halvpint innan jag tänkte att det här var fan drygt och gick hem. Jag tycker som bekant inte om när folk spänner sig, och det här är ett sådant ställe där folk gärna gör det. Därmed inte sagt att det var jag som fjuttade eld.

Du kan läsa mer om den stora Camdenbranden i Camdenbloggen. Hela kvällen urartade ju sedan till lite av en fars med 40-talshårdporr och en naken barfotagubbe som grädde på moset. Jag räddade mig tillbaka till Paradiset där jag blev snyggare och snyggare för varje pint jag fick.

Nästa dag tog jag mig en svängom i Camden för att beskåda förödelsen. Fortfarande på eftermiddagskvisten fortgick släckningsarbetet och stora delar av Camden var avspärrat. Det var besvärligt att ta sig till Camden Lock-marknaden, men till slut hittade jag en lucka och fick min kinesmat i plåtburk. Så här såg Camden ut dagen efter:


Avspärrat - brandmän i solgasset under idogt räddningsarbete

Några affärer på Chalk Farm Road var illa brandskadade - denne stilige mustaschprydde brandman gjorde så gott han kunde
Hawley Arms nåddes av elden och ovanvåningen ser rätt fucked ut med sprängda glasrutor och rök fortfarande sipprande ut genom fönstren...

...däremot nedervåningen ser relativt intakt ut. Jag gissar att man kommer att kunna återuppbygga etablissemanget utan att behöva totaldemolera stället.

När jag kom ut från Elefanten på Lördagsaftonen ca kl 20.30 stod Hawleys takterrass i full brand. Här hade det en stund tidigare stått ett antal ölstinna Lördagsfirare och iakttagit branden. Läskigt. Personalen från Hawley Arms sågs senare på kvällen sitta och gråta i Lock Taverns bar.Och vattnet fortsätter spruta, för att kyla ner det eldhärjade området.

Det hade dessutom redan påföljande dag startats en Facebook-grupp för folk som tror att branden var anlagd av de krafter som vill rasera Camden market till förmån för ett nytt modernt shoppingkomplex. Bring on the H&M liksom. Vi följer rapporteringen med spänning.

1 comment:

Anonymous said...

Men jaana ar val inte med i Razorlight? ;)

Stackars Hawley, var ska vi nu ga for sondagspinten i sommar? Och tank om Lee Stafford-Cafeet funnits kvar, da hade ju det ocksa strykit med, hemska tanke. Usch vad ruskigt det ser ut.