Tuesday, December 15, 2009

Gammeltacka

Jag höll på att tappa dubbelhakan när en kollega avslöjade sin oanade ålder på 25 bast. Hon! 25! Om vi hade radat upp mig och henne i en rad, typ vittneskonfrontation, hade inte en jävel (högst 1 av 10) gissat att hon är yngre än jag. Och jag är ändå på pappret på väg utför, snart 34 men still going strong.


Hon babblade om ”ålderskris”, och jo, en sådan krissituation skulle jag också kunna halka ner i om jag var 25 men såg ut som 35.


Vi snackar djupa rynkor i pannan vid minsta höjning av bryn, ansenliga veck i mungiporna vid antydan till flin, kråksparkarna allan vid ögonvrårna. Och till detta visserligen en ungdomlig, vältränad kropp. Men det är ju fejset som avslöjar. Ett åldrat anlete kan bara botox dölja medelst svullnad - rutor på magen har du inget för om du vill bli tagen för att vara en medlem i ungdomslandslaget, och det vill vi ju alla.


Den som såg ”Ensam mamma söker”-säsongen med den pensionärsrussinskrynkliga 37-åringen Helena vet vad jag snackar om. Vilken sliten kärring!


Jag tycker folk i min ålder ser ut som medelålders i sina korta praktiska osminkade rynkiga tantansikten. Varför ser folk så slitna ut? Så fårade, så tärda, så hängiga, rynkiga, så fula. Så vuxna.


Jo, det har jag kommit på. Det måste vara solandet. Har du hört en svensk snacka väder? Det är det absolut mest intressanta samtalsämnet (alldeles före inredning och tv-program) för alla svennar. Och det mest ärevördiga man kan göra i vinterrusket är att boka sig ett säte till solen, Ayanapa eller fucking Bangkok, och ”få lite färg”. Cancervarningar har ingen effekt, vad som är viktigt är att just idag vara brunbränd, dvs snygg. ”Lite färg” får man även med fördel i cancermaskinen solariet – av BUS-produkter blir man ju bara randig. Och så bruna alla är på somrarna i Svea, man måste passa på och pressa, "få färg".


Och där har du vad som finns innanför nötskalet. Snyggfräsch idag, gammeltackeskrynklig tomorrow. Så är det att leva för stunden utan att tänka på konsekvenserna, så är det att sola sig till ett för tidigt åldrande.


Och det är för att jag har skytt solen och dess strålar, både från stjärnan Solen och från de artificiella strålarna i solariet, som jag fortfarande får visa leg när jag köper snus och folköl på Ica, på Systemet när jag köper sprit och i baren när jag handlar drinkar. Inte varje gång, men tillräckligt ofta för att jag ska undra om det faktiskt inte är så att jag är en tant fångad i en ungdoms kropp med tillhörande flickansikte.


Jag har både rökt och supit hårt i många år, men det har inte fått mig att åldras nämnvärt. Därför blir slutsatsen att det är min blekhet som givit mig min eviga ungdom, kanske i kombination med min fetma som fyller ut linjer och veck, kanske det. Men faktum kvarstår, jag är still snygg after all these years.

4 comments:

Anonymous said...

alskart. och det ar sant. sjukt sant. jag ramlar in pa gamla forsvuna bekantas fejsanbilder, och fifaan vilka karringar. minst tio ar aldre och likval fodda samma ar. dom californiska damerna ar duktiga pa den slitna sidan de med. kanske det ar solskygghet i kombo med ivrig pintkonsumtion som konserverat oss. jag klagar inte pa receptet. kyss pa dig.

Ulla said...

Nej det gjorde vi bra va, bara tant på pappret, men i verkligheten en i ungdomslandslaget. Pints byggde denna kropp. Snyggt ska det va!

Svenny said...

Damn, I miss you och dina roligheter. Visst, det ar fetman och blekheten som galler, unjefar som for de gamla Viktorianerna. Det kanns sa javla gott att se ut som 25 nar man ar hm, lite aldre an sa...

Anonymous said...

Oj oj vilka hårda ord mot mig.. GOD JUL... Helena från ensam mamma söker