Thursday, July 23, 2009

Ölandstokar

Snygg dag. En rundtur på Öland med Bjallan Bus bakom ratten. I bilstereon ett klassiskt blandband som hon fått av mig ca 1999, idel hits mixade på kassettdäck av en med sjukt bra musiksmak, häpnadsväckande god smak faktiskt.
Vid Sandvik Kvarn åt vi Öländska kroppkakor och lufsa, varav lufsa var godast, men allra godast var så klart ostkakan, den med sylt och grädde. Tig med den.

Vi såg några raukar, vid vilka vi vinkade till varandra, och sedan besökte vi en järnåldersby. Här bodde det några tomtar - alltså vanliga moderna människor som klätt ut sig i järnålderssärkar med spännbälten och skinnremmar på fötterna. De skalade rovor med omodern kniv, sålde hemgjorda smycken, pulade med eldstad utan tändstickor, tvann ulltråd, kastade yxor och skjöt pilbåge. De hade alltså åkt tillbaka i en osynlig tidsmaskin och tyckte nog att livet var bra härligt och naturligt utan maskiner och internet men med desto mer skägg och hemslöjd. Själv kunde jag tycka det var en smula märkligt att vilja leva så. Tig med din björnfäll, liksom.

Lovisa har nog fler gaddar på gång, visst ser det ut som så är fallet.

Men hon hade attans kul på studsmattan.

Sedan åkte vi hem till Emma och Joakim där vi fick en förbannat god kycklinggryta. Den som vill härma den kan basera sin sås på sambal oelek, dijonsenap, mango chutney och creme fraiche. Mums sa Tjockemiau.

5 comments:

mormoreva said...

Hurra Öland, nen jag vill se bilder på vackra Anja och Elsa också

ulla said...

Men jag har ju för fan glömt usb-sladden hemma hos dig, så det går icke...men så fort jag kommer har vi bildspel!

Mawia said...

men uppdatera nura!

Emma said...

Ja gör det! Jag vill se mer bilder. Vi hade det ju så mysigt. Puss

Nina said...

Ja jag kollar hela tiden, nar blire mer?