Friday, July 20, 2012

Har jag månne åkt en liten tidsmaskin?

Lite omodernare, lite osmidigare. Så skulle man kunna sammanfatta det brasilianska vardagslivet visavi det svenska.

Bara en sådan sak att det inte finns varmvatten i kranarna. Man måste alltså tvätta händerna och ansiktet med iskallt vatten i badrummet, vilket jag tycker är smått obehagligt. Och man måste diska i kallvatten, något jag tidigare bara gjort i typ forntiden, alltså i min ungdom när jag jobbade med stormkök på festival. Det blev inte riktigt rent då, men det sket man ju i så länge man var full, men det blir fortfarande inte rent, ska jag få be att tala om. Det kvittar hur mycket diskmedel du brassar på med, en flottig panna blir fan inte ren utan varmvatten. Diskmaskin är det ingen som har, existerar inte. Alla semirika har ändå tjänstefolk så det drabbar, som jag brukar säga, ingen som inte är fattig. Sedan att man inte upptäckt smidiga lösningar såsom osthyvel och smörkniv behöver vi kanske inte mobba dem för.

Tvätta kläder går ju bra, i toppmatade maskiner (det hade väl vi också på 50-talet?), däremot har de nog aldrig ens hört talas om torktumlare. Nej, all tvätt ska hängas upp. Det gör förstås tjänstefolket, så det är inget större problem för herrskapet. Men det tar ju en jävla tid för saker att bli torra, särskilt med tanke på hur kallt det är inne i lägenheten, vilket leder mig till nästa problematiska område.

Avsaknaden av element och isolering. Visst, för det mesta är det sommar här, men nu på vintern när det går ner mot 10 grader på natten, ja då är det minst lika kallt, eller kallare, inomhus. Det har man inte tänkt på! Husen är byggda för att erbjuda svalka när solen står på, men när den inte gör det känns det lika kallt som att typ sova i tält under den pissigaste av sommarfestivaler i Norden. Alla golv är svinkalla, och vid fönstrena drar det så mycket att man tror att de absolut måste vara öppna, trots att de inte är det. Där ligger man och huttrar om natten under sin filt, att stiga ur för att stoppa om eller trycka in napp på bäbis, känns näst intill oöverstigligt. Bäst att lägga bäbisen under sin egen filt, som en stenåldersmänniska under björnfällen.

En annan grej som känns omodern är deras mat. Alltså maten de lagar hemma. Husmanskost typ x100. Som att Svennis bara skulle laga bruna bönor med fläsk, ugnspannkaka, kålpudding och palt. Det kan väl hända att vi gör, men isåfall som ett nästan exotiskt inslag i vårt annars så internationella moderna kök. Här är det ris och bönor nästan varje dag. Kött tillagat i tryckkokare. Samma vita bröd och smaklösa ost varje dag. Och, men det kan eventuellt vara speciellt för den här familjen jag lever i, inga kryddor! Alla bakverk känns jolmiga och utan stuns i smaken. Rispudding, majspudding, mjölkpudding, allt gjort på kondenserad mjölk enligt en gammal husmoders recept. Å andra sidan är det få som bakar själva hemma, nybakat får man ju för en spottstyver på padarian.

Och don't get me started on tillståndet för vägarna. Jo, please do. Jävlar i min box vad det skumpar och hoppar och far. Man tror att det eventuellt är en berg- och dalbana man råkat hoppa på, men så är det bara en helt vanlig stadsgata. Bäst att hålla i hatten och i bäbisen. Och sedan det faktum att de inte har tåg. Alla transporter sker medeslt lastbil, vilket gör att det är fasligt mycket lastbilar på vägarna. Gamla trötta Scania- och Volvorelikar som med största sannolikhet hade drabbats av körbörbud om de vistats på svenska vägar. En uppförsbacke till och sagan är all, fruktar jag, denna lastbil pallar inte trycket och rullar rätt in i min framruta. Men hittills har vi klarat oss, inga olyckstillbud! Bara Lovisa som mår illa och måste dricka den röda remedinhon som är stark, trots att hon säger att hon hellre vill ha en blå som inte är stark.

Jag tror att bristen på bekvämlighet och modernitet i hushållet faktiskt är tjänstefolkets fel. Får man skylla på the underdog, den svaga gruppen i samhället? Ja, om man är tuff så. I det här fallet tror jag att eftersom du har tjänare som utför sysslorna i hemmet är det heller ingen som har behov av, eller intresse av, eller hjärnkapacitet till om du så vill, att komma på och vilja ha nya smarta lösningar. Här har ett gäng favelaskojare chansen att få ett jobb hos de lite finare familjerna, att diska deras disk, städa deras golv och toaletter, hänga och stryka deras tvätt. Inte fan klagar de då. En torktumlare hade ju tagit en del av arbetstiden, den vill ju arbetaren ha. Om allt hade varit smidigare hade man kanske också varit sugnare på att utföra arbetet själv. Med diskmaskin är det ju inte så jävla pjåkigt att stoppa in och plocka ur - att däremot diska i kallvatten kräver sin idiot.

Så visst, skönt att slippa utföra de rätt så tradiga vardagssysslorna själv, jag tycker också det är göttigt med nystrukna trosor i min garderob, men det leder också till att utvecklingen inte går framåt. Själv är ibland verkligen bäste dräng.


No comments: