Tuesday, May 09, 2006

Bryta ihop och komma igen

"Kommer jag inte med är det bara att bryta ihop och komma igen", säger Johan Elmander apropå uttagningen av Sveriges VM-trupp i afton. Hihi, tidningsgroda, tänker jag, de menar naturligtvis att han ska bita ihop och komma igen. Man gör ju alltid så.

Men efter en snabb google-språkforskning för jag klart för mig att i sportsammanhang bryter man ihop efter ett dåligt resultat för att sedan komma igen i nästa match. TreKronor 0 – Ryssland 5. Bryt ihop – och kom igen. Elmander blir inte uttagen till VM-truppen – han fullständigt bryter samman, men kommer självklart igen om 4 bast i nästa VM vid 37 års ålder.

Och tydligen myntades uttrycket av skidlöparen Per Elofsson efter att han missade OS i Salt Lake City 2002 på grund av en risig förkylning. Per har sedermera hängt upp hatten och pysslar inte längre med skidsport. Han bröt ihop men kom aldrig igen. Men hans bevingade ord har citerats i otaliga sportsammanhang. Elofssons förvrängning av ursprungsuttrycket "att bita ihop och komma igen" har fastnat och nu blivit något av en norm för hur man uttrycker hur man kan komma igenom en svår sportförlust.

595 google-resultat på exakt sökning. Intressant.

No comments: