Tuesday, February 05, 2013

Har jag närts till rojalist vid någons barm, eller vad fan är det frågan om?

Victoria hyllas. Man kallar hennes framträdande på Gaygalan igår en "kupp" - så stort är det, så magnifikt, så sanslöst fantastiskt. Jag kan inte låta bli att vara lite cynisk - hon har det så lätt, det krävs så lite. Visst, det är rätt att hon stödjer bögkulturen. Men det vore samtidigt oerhört sinnessjukt om hon INTE gjorde det. Hennes tal var på intet sätt briljant, det kan ingen retoriker påstå. Kraven på henne är makalöst lågt ställda - hon är inte rent objektivt supersnygg men prisas som sagolikt vacker med sitt hästansikte. Hon är ingen talare, men. Hon är ingen åsiktsmaskin som står upp för svaga hit och dit, men säger hon någonsin ett litet bä om en eller annan marginaliserad grupp, då låter sig hyllningskören aldrig sluta jubla. PK så det sjunger om det.

Naturligtvis har det att göra med att hon är av kunglig börd, och hennes jobb är alltså att le, klippa nåt band, ha fin klänning. Lätt som en plätt. Ingenting krävs, så att s.a.s. walk the extra mile är ingen konst alls, att bjuda på sig själv blir att säga hej till en tant utanför Solidens Slott, så är man per automatik hjälte.

Jag tror dock att den stora anledningen till att Vickan är så omåttligt populär och anses som så duktig, härlig och naturlig, är att man ständigt jämför henne med den som egentligen har jobbet att vara ansikte utåt för Sverige, den som ska klippa de finaste sidenbanden, alltså hennes far, Hans Majonäs Honungen.

Jag såg mitt favorithatprogram "Året med kungafamiljen" härförleden. Kungen är ju, som vi vet, ett kapitel för sig, vilken stropp, vilken sanslös fjant. Hur han talar, med ord som kommer ur hans mun utan att han egentligen säger någonting alls. Det är väl visserligen ett konststycke i sig, att spotta ur sig ord i en sådan kombination att de till slut inte betyder något. Helt sjukt att beskåda. Men helhetsintrycket av honom var ändå att han verkade väldigt arg. Vid alla intervjutillfällen verkade gubben assur, vid varje fråga ryckte han till som att själva frågan chockerade honom och indignerade honom fullständigt. Det var lustigt att se. "Vad tycker Kungen om skriverierna?", "Vad anser Kungen om granskningen av hans apanage?", "Hur känner Kungen inför det förestående bröllopet, kan Kungen ens kommunicera med sin nye svärson?". Visst frågorna var ganska rakt-på för att vara ställda till en Köng, men inte ens en kung får väl vara så evinnerligt sepe som Carl-Gustaf, så vad väntade han sig? Har man legat med Ankie Bagger i Björn Axéns frisörstol, ja då får man fanimig stå sitt kast, kan jag tycka. Och med avsmak i blick och ena ögat stängt i en hotfull och nedvärderande ond blick, svarade han reportern sarkastiskt eller inte alls. Den vedervärdige mannen från Slottet.

Han tycks inte ha fattat, och varför skulle han fatta med sin förmodat väldigt låga fattningsförmåga, att hans roll som kung innebär att han är en offentlig figur, som svenska folket i princip skulle ha rätt att följa med på dass, kan jag tycka. 61 miljoner spänn i årslön, det är en summa Big Brother-deltagare bara kan drömma om, men dom bjuder på både tits and ass ändå, på bästa sändningstid. Kungen däremot, han ska vända blad så fort det blir det minsta obehagligt, och helga sitt privatliv. Carl Gustav, I've got news for you, du har inte rätt till något privatliv, det som är ditt privata är allas gemensamma egendom. Inte för att vi är så jävla intresserade av ditt bajsonerande och ditt horkarleri, men principen. Principen! Det är för fan ditt jobb att bjuda på ditt jönsiga liv.

Till och med Silvia verkade skämmas för sin excuse for a man, och då har det bannemig gått långt. "Nämen, Carl-Gystaaav" brukade hon säga när han förr skämtade på sitt torra vis. Nu skojade han inte längre, nu var han bara arg. Läskigt arg! Och Silvia teg stilla, skämdes väl, som en hund.

Däremot hans äldsta dotter, det är en trevlig tös! Tycker Svenne och hans bananklase. Och den där sprätten från landsbygden hon gift sig med, han är också käck. I jämförelse med Knugen och hans tyska tant framstår de ju rätt jävla helyllenormala iallafall. Kanske kungen beter sig som ett ärke-cp för att han ska "tvingas" abdikera till sin dotters förmån? Eller har han alltid varit såhär felmonterad? Det har han nog när jag tänker efter.

Åh, vilken gycklare och pajas han är, vår kung. Monarkin är stendöd, det var han som dödade den. Nu hotas den återuppstå för att Victoria är så härligt folklig. Måtte hon fånga kronan till slut, om folket i Sverige i tiden får välja. Och hennes jobb måste vara det lättaste och minst kravlösa av arbeten - det räcker att hon säger flasklock, visar upp sin vita, jämna tandrad och sin halvgulliga bebis så är hon iallafall alltid sjutusenfalt mindre töntig, obehaglig och onödig än sin farsielle far.

No comments: